Međunarodna zajednica: Završiti formiranje Doma naroda u FBiH

"Donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo", navodi se (Arhiva)

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH u zajedničkom saopćenju za javnost pozivali su bh. vlasti da završe sa procesom formiranja Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH. 

„Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština. Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja“, navodi se u saopćenju.

Pitanje legitimiteta

Dalje se navodi kako, „imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni“, Dom naroda Parlamenta FBiH u starom sazivu „nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta“.

„Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo“, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Njemačka ambasada u BiH kasnije je objavila kako se pridružila pridružila se ovoj izjavi EU/EUSR-a, OHR-a i Ambasade SAD-a.

Izvor: Agencije