Grmoja: Nijednu riječ ne bih povukao, radi se o veleizdaji

Nikola Grmoja je naglasio da se neće povući 'ni milimetra' (Pixsell)

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, referirajući u četvrtak na jučerašnji incident u sabornici između njega i premijera Andreja Plenkovića, poručio je kako niti jednu riječ koju je tada izrekao ne bi povukao, osim što bi još “podebljao stvari”.

Grmoja je u srijedu u Saboru prozvao premijera jer se nijednom nije sastalo Povjerenstvo koje bi trebalo pratiti provedbu prijelaznih mjerila iz Poglavlja 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s Evropskom unijom, pitao ga radi li ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja bi to Povjerenstvo trebala voditi u korist Srbije te hoće li dobiti podršku te zemlje za svoju kandidaturu za generalnog sekretara Vijeća Evrope, što je izazvalo buru u sabornici.

Proglašena je pauza, a premijer je krenuo prema Grmoji.

“Istina je da su cjelokupna rasprava i pitanja bila jako konkretna, na ta pitanja nisam dobio odgovor”, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

‘Kao vol koji ide u kupus’

Ako je, kazao je, Vlada odustala od Povjerenstva, trebalo je takvu odluku i donijeti.

“Ministrica sustavno krši važeću odluku Vlade i ja sam samo cinično pitao premijera hoće li, uz njegovu podršku, kao kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe, imati podršku i Vlade Srbije, jer, kršeći tu odluku, radi za interese Vlade Srbije, pojašnjavao je Grmoja i dodao da i dalje stoji iza svojih tvrdnji.

“Kada je kolega Borić [Hrvatske demokratska zajednica] jučer rekao zastupnici Ines Strenja Linić: ‘Što si učinila za Hrvatsku?’, ja sam, da bih je zaštitio, pitao: ‘A što ste ti i anemični napravili za Hrvatsku?’ Ines je bila na ratištu ranjena”, kazao je Grmoja, poručivši da niti jednu riječ koju je jučer rekao ne bi povukao, osim što bi još “podebljao” stvari.

“Ako neki premijer i vlada rade za interese druge države i ne pomaže, a hrvatski logoraši samo moraju dizati tužbe protiv Srbije, to se ne može nazvati nikako drugačije nego veleizdaja”, ponovio je Grmoja svoje ranije tvrdnje.

On je kazao da, kao profesor u školi, sebi ne bi dopustio da uđe u fizički sukob s premijerom u Saboru, ali je poručio kako se neće “povući ni milimetra, jer se radi o veleizdaji”.

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je kako je premijer pokazao da ima “staklenu bradu”, dok je zastupnijk Miro Bulj ustvrdio da se premijer ponašao “kao vol koji ide u kupus”.

‘Drama neviđena još od 90-te’

“Jučerašnji događaj iz sabornice, u kojem je predsjednik Vlade krenuo nasrnuti te je došlo umalo do fizičkog obračuna premijera s jednim zastupnikom, govori da su maske pale. Osoba koja govori da joj je u cilju ‘dedramatizirati’ događaje napravila je dramu neviđenu još od 90-te”, poručio je Petrov.

Može, kazao je, razumjeti to što je premijer ljut i nervozan, jer “teško može objasniti zašto su on i njegova Vlada omogućili otvaranje novih pregovaračkih poglavlja Srbiji, iako ona nije ispunila zadana mjerila u Poglavlju 23”.

“Iz svega toga proizlazi i može se izvući zaključak da ova Vlada radi za srbijanske interese, a ne za intrese Hrvatske. Jer, da se radi za interese Hrvatske, onda bi logoraši dobili pravnu zaštitu Hrvatske, onda bi postojala mogućnost da Srbija isplati odštete za hrvatske logoraše. Do danas to se nije dogodilo”, rekao je Petrov.

Izvor: Agencije