Grčka će o sporazumu s Makedonijom informirati svakog građanina

Grčka, Parlament
U petak se očekuje dostavljanje sporazuma Odboru za vanjske poslove i odbranu, a sjednica o ratifikaciji iduće sedmice (EPA)

Grčka vlada u četvrtak je priopćila kako se neće ići s brzim postupkom ratifikacije Sporazuma iz Prespe i istaknula da “namjerava informirati i posljednjeg grčkog građanina o aspektima sporazuma” s Makedonijom u vezi imena, prenosi makedonska TV Telma.

Makedonski parlament izglasao je prošlog tjedna izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom.  

“Smatramo da je važno da se održi TV duel s liderom oporbe, dok će u nedjeljnim izdanjima grčkih listova biti objavljen cijeli tekst sporazuma prije nego što počne proces njegove ratifikacije”, navodi se u priopćenju iz ureda grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, kako prenosi Tanjug.

Bit će tiskani deseci tisuća kopija sporazuma o normalizaciji odnosa s Makedonijom kako bi se informirala javnost.

Nakon sinoćnjeg izglasavanja povjerenja Tsiprasovoj Vladi, očekuje se da Prespanski sporazum u petak bude dostavljen parlamentarnom Odboru za vanjske poslove i obranu, a da se ključna sjednica o ratifikaciji održi idućeg tjedna.

Podjele u stranci Potami

U međuvremenu, Prespanski sporazum ponovno je potresao političku scenu u Grčkoj, ovaj put dovodeći do podjele u političkoj stranci Potami.

Potpredsednik ove stranke Giorgios Mavrotas izjavio je kako njegova stranka nije promijenila stav prema Prespanskom sporazumu, ali je pitanje kako će to biti izraženo tijekom glasovanja u parlamentu.

“Razmotrit ćemo sve opcije koje postoje. Balansirano da podržimo sporazum, a istovremeno da ne odobrimo Vladinu praksu”, rekao je Mavrotas.

Dio zastupnika iz redova stranke Potami podržava sporazum iz Prespe, dok se dio njih protivi, što se u grčkom društvu tumači kao mogućnost za ponavljanje scenarija s podjelom stranke Nezavisni Grci, donedavnog koalicijskog partnera u Vladi.

Diplomatsku notu koju je Makedonija poslala vlastima u Ateni kako bi službeno izvjestila da je Skoplje završilo “svoj dio posla” iskorištena je i u sinoćnjem obraćanju Tsiprasa u grčkom parlamentu.

“Prvo, termin ‘nationality’ odnosi se isključivo na državljanstvo i ne definira ili sugerira pitanje nacionalnosti. Drugo, jezik naših susjeda, kao što je istaknuto i u samom sporazumu, priznat je na konferenciji UN-a 1977. godine i pripada grupi južnoslovenskih jezika”, objasnio je grčki premijer.

Nije potrebna većina

Prema grčkom Ustavu, sporazum iz Prespe ne mora biti izglasan od većine zastupnika kako bi stupio na snagu, ali kao što je objasnio predsjednik grčkog parlamenta Nikos Voutsis, sporazum bi trebao biti izglasan od 151 od 300 zastupnika grčkog parlamenta zbog dobrobiti zemlje te da se pokaže da takva većina postoji.

U suprotnom, kako je istakao Voutsis, postojala bi različita tumačenja sporazuma.

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum.

Makedonski premijer Zoran Zaev u subotu je pozvao, kako je rekao, svoje grčke prijatelje da ostave iza sebe stari spor te da i oni ratificiraju sporazum kojim će se njegova domovina preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Izvor: Agencije