Brisel traži efikasnu i brzu istragu o aferi Atlas

Specijalno državno tužilaštvo već je uputilo poziv na saslušanje bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću (Arhiva)

Evropska komisija pozvala je crnogorske vlasti da brzo i efikasno istraže navode vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića o donacijama Demokratskoj partiji socijalista (DPS) uoči izbora, prenose agencije.

Kako je rekao Alceo Smerilli iz Kancelarije za odnose sa javnošću Evropske komisije, Evropska unija prati razvoj događaja u takozvanom slučaju Atlas, prenose podgoričke Vijesti.

“Očekujemo da crnogorske vlasti djeluju brzo i efikasno, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i osnovnim načelima vladavine prava EU-a. Svako eventualno kršenje zakona trebali bi detaljno istražiti i nadležni nacionalni organi, uključujući Specijalno državno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije“, rekao je Smerilli.

Specijalno državno tužilaštvo već je uputilo poziv na saslušanje bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću.

Lokalni izbori

Knežević i četvoro njegovih saradnika terete se da su sa računa Invest banke Montenegro IBM, na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura.

U javnosti se prošle sedmice pojavio snimak na kojem predsjednik Atlas grupe Duško Knežević uručuje kovertu sa 100.000 eura bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću uoči lokalnih izbora u glavnom gradu Crne Gore.

Knežević je ranije izjavio kako je u dogovoru sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem dao tadašnjem Stijepoviću 200.000 dolara za izbornu kampanju DPS-a, ali da je Stijepović tražio konverziju u eure kako bi novac mogao dijeliti aktivistima na terenu.

Izvor: Agencije