Zagreb: Sukob premijera i poslanika Mosta zbog Srbije

Andrej Plenković, Nikola Grmoja, Sabor, Hrvatski sabor, Sukob
Politika, kaže Mirela Holy, uvijek predstavlja prosjek i presjek društva pa ne može biti bolja od njega samog i pokazuje kakvo ono jest (Branimir Bunjac / Facebook)

U Hrvatskom saboru je u srijedu nakon incidenta u kojem je ministar odbrane Damir Krstičević nakon kritika iz oporbe zbog propalog posla s izraelskim borbenim zrakoplovima bijesno na pod bacio kutiju s maketom borbenog zrakoplova F-16, došlo do novog incidenta u kojem je saborski zastupnik Mosta nezaviznih lista Nikola Grmoja optužio premijera Andreja Plenkovića da se pokušao fizički obračunati s njim u sabornici. 

Naime, Grmoja je tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018, ustvrdio da premijer Hrvatske ‘radi za srbijanske interese’, što je izazvalo burnu reakciju zastupnika, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanka kako bi se smirile strasti, prenosi Hina.

“Srbija je otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23. o pristupanju EU. Vaša ministrica [vanjskih i europskih poslova, Marija] Pejčinović Burić koja sjedi do vas krši odluku Vlade i ne saziva povjerenstvo, a naši logoraši sami bez ikakve pomoći dižu tužbe protiv Srbije”, izjavio je Grmoja. 

Dodao je da premijer ‘radi za srbijanske interese’.

“Možda imamo nekakve koristi od toga – čuo sam da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese”, rekao je Grmoja, a premijer ga je zamolio da to ne govori jer je to jadno.

“Nemojte to govoriti. Djelujete jadno kada govorite da ministrica vanjskih poslova radi za interese Srbije, budite kreativni, ali nemojte biti jadni”, rekao je premijer Plenković Mostovu zastupniku.

Grmoja: Krenuo se fizički obračunati sa mnom

Dodao je kako neće dopustiti upadanje u spiralu međusobnog optuživanja koja može završiti nekim incidentom.

Mostov Grmoja je potom ustvrdio da je ‘premijer nervozan’ te ponovio da svojim postupanjem hrvatska Vlada radi u korist srbijanskih interesa.

Zbog povišenih tenzija i međusobnog dobacivanja saborskih zastupnika predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je stanku, apelirajući na zastupnike da ne vrijeđaju i iznose uvrede.

“Iznosite teške optužbe na račun predsjednika Vlade da radi za interese neke druge države. Radi se o kleveti”, rekao je Jandroković Grmoji.

Nakon stanke uslijedili su ponovno zahtjevi zastupnika za stankama, a Grmoja je nadalje ustvrdio kako se premijer Plenkovića pod stankom s njim htio ‘fizički obračunati’.

Navodni obračun događao se u sabornici, izvan izravnog prijenosa sjednice.

“On je krenuo fizički u obračun sa mnom, nakon što sam postavio pitanje oko djelovanja ministrice Pejčinović Burić koja krši aktualnu odluku [bivše] Vlade Tihomira Oreškovića o povjerenstvu koje bi trebalo pratiti provedbu mjerila iz poglavlja 23. i 24., zbog čega logoraši dižu tužbe”, izjavio je Grmoja novinarima.

“Tada je [Josip] Borić dobacio Ines Strenji Linić – ‘što si ti učinila za Hrvatsku’; ja sam rekao – ‘što si ti učinio budući da je kolegica bila u ratu, a ti i tvoj anemični niste rata vidjeli’. U tom trenutku je Plenković krenuo u fizički obračun sa mnom, uskočio je niz kolega, ja sam se odmaknuo i nakon toga su ga [Miro] Bulj, [Milorad] Pupovac jedva zaustavili”, rekao je Grmoja.

“Krenuo se obračunati sa mnom, krenuo je prema meni i oni su ga jako teško zaustavili, ne znam bi li me udario, ali želio je doći do mene iznerviran, a ne znam što bi bilo da je došao do mene”, kazao je nadalje Grmoja.

Iz Vlade su demantirali tvrdnje Nikole Grmoje da se premijer Andrej Plenković za vrijeme stanke u Hrvatskom saboru ‘htio obračunati’ s njim.

Kako pojašnjavaju u Vladi RH, Grmoja je opetovano tvrdio da potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i premijer Plenković rade u interesu Srbije, što u Vladi smatraju nedopustivim navodima.

Plenković: Išao sam ga pitati na koga je mislio

Iz Vlade pojašnjavaju kako je premijer Plenković napravio dva do tri koraka prema zastupniku, kako bi ga pitao na koga je točno mislio kada je govorio da ‘netko radi za interese Srbije’ te na koga je mislio kada je govorio ‘anemični’.

Premijer Plenković komentirao je u Saboru sukob ocjenivši Grmojine tvrdnje o ‘veleizdaji’ hrvatske Vlade nedopustivim i najtežim klevetničkim uvredama, kojima je prijeđena granica onoga što je normalno u Hrvatskom saboru.

 “Kada dođe na red rasprava o izvješćima Europskog vijeća dio saborskih zastupnika, a tu prednjače zastupnici Mosta, unose u raspravu teme koje s njima nisu povezane; a drugo, govor mržnje i danas najteže klevetničke optužbe zastupnika Grmoje prema potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih poslova Mariji Pejćinović Burić, a nakon toga i prema meni kao predsjedniku Vlade, praktički za veleizdaju”, izjavio je Plenković.

“Ako vam netko kaže u Saboru da sustavno radite za interese druge države, konkretno za interese Srbije onda je to nedopustivo. S time je prijeđena granica onoga što je normalno u Saboru.”, naglasio je premijer Plenković.

Pojasnio je kako je u Saboru išao upitati Grmoju na koga je on to mislio da je veleizdajnik, ali da je on izašao iz sabornice.

“Rekao bih da smo svjedoci, osobito nekoliko zastupnika Mosta, brojih uvreda, brojnih difamacija i brojnih kleveta, no kada dođe do optužbe od strane zastupnika u Hrvatskom saboru, i Vladu RH da se optužuje za rad u interesu druge države, za veleizdaju, onda je to ona granica kada možemo reći da se prešla crta onoga što se može nazvati stav ili političko mišljenje. To je previše i zato sam mu rekao da su ti komentari jadni”, rekao je premijer Plenković.

Izvor: Agencije