Video: Hrvatski ministar odbrane u Saboru tresnuo maketu F-16 o pod

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru u srijedu je izgubio živce isprovociran od oporbe, koja je u više navrata problematizirala propalu kupovinu izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak, te je kad mu je kutiju sa sklopivom maketom zrakoplova F-16 pružio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Franko Vidović, ustao, istrgnuo kutiju Vidoviću iz ruke i bacio je na pod.

Vidoviću, koji je dvije makete nakon svog govora odnio Krstičevići i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, poručio je pritom: “Goni se, ti i ovo!”, prenosi Hina.

“Dvije godine ste izgubili u trakavici zvanoj nabava aviona. Osim što ste Hrvatsku izložili međunarodnoj blamaži, o čemu pišu svi svjetski mediji, dodatno ste ugrozili obrambenu sposobnost hrvatske vojske”, prozvao je Vidović prije toga premijera Andreja Plenkovića upitavši ga misli li krenuti u novi natječaj bez da prethodno zatraži političku odgovornost Krstičevića.

“Nismo ugrozili nacionalnu sigurnost, to je netočna, isfabricirana teza koju plasiraju oni koji su u prošlosti najmanje zagovarali da Hrvatska modernizira zrakoplovstvo ili su se protivili tom procesu, koji je bio politička odluka ove Vlade, ovog Vijeća za obranu, predsjednice Republike, predsjednika Sabora, s punim uvjerenjem da Hrvatska treba modernizirati ratno zrakoplovstvo”, odgovorio je Plenković.

Odlučnost Vlade da modernizira ratno zrakoplovnost je nepromijenjena, a teza o ugrozi nacionalne sigurnosti ne stoji zato što Hrvatska i trenutno ima zrakoplove, što je članica NATO-a i ima kolektivnu sigurnost, te cijelu sigurnosnu suradnju u kontekstu EU-a. Otklanjam tezu da smo ugrozili nacionalnu sigurnost, poručio je premijer.

Plenković: U Washingtonu su rekli ‘Da’

Izraelska ponuda, kazao je, odabrana je kao najkomplentnija i najbolja, trebala nam je omogućiti u sljedećih 25 do 30 godina zrakoplovstvo na kojem ćemo prebaciti znanja naših pilota s postojeće tehnologije MIG 21 na novu generaciju zrakoplova koji su proizvedeni u SAD-u. S nadograđenom tehnologijom, kazao je, postali su 10 godina mlađi.

“Vlada je odluku o odabiru donijela 29. ožujka 2018. neovisno o korespondenciji koja je postojala u nekim prepiskama elektronske pošte s predstavnicima veleposlanstava SAD-a u Zagrebu, s ljudima iz stručnog tima ili predstavnicima Ministarstva obrane”, kazao je premijer.

“Neovisno je li se tada za tu korespodenciju znalo i je li ona adekvatno pročitana i jesu li ti signali bili jasni ili ne, po meni ti signali nisu bili tako jasni jer je natječaj trajao”, pojasnio je Plenković.

Poslali smo, kazao je, delegaciju u Washington i Izrael da kažu hoće li Izrael omogućiti suglasnost SAD-a i je li u SAD-u na visokoj razini to u redu.

“Oni su rekli da! Ne bismo donijeli odluku da takvu provjeru nismo napravili i sada je to ispao problem”, ustvrdio je Plenković.

Vidović mu je uzvratio kako je Hrvatska samostalna i suverena država koja donosi odluke.

“Od početka je jasno da je proces duboko kontaminiran i jasno je da je ministar cijelo vrijeme lobirao za izraelsku ponudu”, optužio je Vidović Krstičevića.

Sada, kaže, uoči nove nabave, opet je ministar izišao u javnost s preferiranjem američke ponude.

“Ako ovako nastavite, vjerujte, jedini avioni koje ćemo mi nabaviti su ovi koje je nabavio moj kolega Maras. To košta oko 150 kuna i ja ću vam ih uručiti pa se možete u miru s njima igrati bez da imate ikakvu odgovornost”, rekao je Vidović i krenuo s maketama zrakoplova prema klupi u kojoj su sjedili članovi Vlade, nakon čega je došlo do incidenta.

Krstičević je nakon toga, kako prenosi portal Index.hr, dao izjavu novinarima. Priznao je kako njegova reakcija “na neki način nije bila način” ali, dodao je, “morate razumjeti, ja sam ratnik i od svojih ljudi tražim najbolje”.

Krstičević: Ja sam ratnik

“Ja sam ratni general, sad sam ministar obrane. Ja i MORH smo učinili sve da konačno Hrvatska vojska dobije avion koji zaslužuje. Nakon toga svega dođe ti netko da ti se izrugiva. Dođe ti netko bez ikakvog poštivanja. Je l’ to trebalo se dogoditi. Morate razumjeti, ja sam ratnik. Vjerujte mi u ovom procesu Hrvatska je sve učinila, ova Vlada da ovaj problem koji je bitan za Hrvatsku. Jasno je da neki ne žele uspjeh ovog projekta jer ovime jača Hrvatska vojska i Hrvatska. Vidite šta se sve radi, vidite koja se kampanja vodi. Nije legitimno da mi donosi makete. To je poniženje. Ja sam ratnik. Tako se to ne radi vojniku. Jesam ja trebao donijeti SDP-u MiG-a 21”, rekao je Krstičević novinarima na saborskom hodniku, kako prenosi Index.hr

Vidović je nakon svega izjavio kako mu je žao zbog reakcije ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića kojeg, kako je rekao, poštuje kao zapovjednika i vojnika, ali da su u Saboru svi kolege i svi jednaki”.

“Nije mi bila namjera isprovocirati ga jer to što sam mu darovao makete bila je šala, a kao šalu je sve shvatio i premijer. No, ministrove reakcije neka govore same za sebe”, rekao je Vidović novinarima neposredno nakon svog performansa.

Premijer Plenković također je komentirao incident.

“U današnje vrijeme društvenih mreža i interneta imamo jedan broj zastupnika koji koristi različite kreativne metode kako bi skrenuli pozornost među biračkim tijelom da postoje. Bilo je već razlih situacija, donosili su se papiri, majice, makete…”, podsjetio  je premijer.

Vlada Hrvatske poništila je u ponedjeljak odluku o nabavci izraelskih zrakoplova, nakon sastanka Vijeća za obranu na kojem je bilo predstavljeno izvješće o nabavci vojnih zrakoplova.

Sporni e-mailovi upozorenja

“Kako bi se ugovor potpisao, država Izrael je trebala osigurati konačno odobrenje od SAD-a. Desetog siječnja 2019. Izrael nas je službeno izvijestio da ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje za isporuku F-16. Istaknuli su da su kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili u dijalogu, da je Hrvatska pokazala profesionalizam te da Hrvatska nije odgovorna i ne može utjecati na ishod”, rekao je tada potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević.

“Proveden je transparentan natječaj. Sve smo napravili ispravno i za ovu komplikaciju nema odgovornosti s hrvatske strane. Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva.”

Odgovarajući na pitanja novinara, Krstičević je ponovio da su predstavnici Države Izrael prije nekoliko dana u Zagrebu objasnili da nisu uspjeli dobiti konačno odobrenje Sjedinjenih Država za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, iako su imali njihovo predodobrenje za taj posao te da je to “isključivo njihova odgovornost”.

Izrael i Hrvatska sklopile su kupoprodajni ugovor vrijedan blizu 400 milijuna eura za 12 zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije originalno američkih letjelica.

Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo ‘ogoljenih’ letjelica, iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan ili će odabir biti poništen.

Portal Index.hr objavio je nakon poništenja odluke o nabavci dva e-maila upućena iz američkog veleposlanstva u MORH, u kojima pomoćnika ministra obrane Amerikanci upozoravaju da Izrael nema odobrenje za prodaju zrakoplova Hrvatskoj te da ga moguće neće ni dobiti.

Nakon toga iz oporbe su stigli zahtjevi za ostavku Damira Krstičevića zbog, kako je rekao predsjednik oporbenog SDP-a Davor Bernardić, laži i obmana koje su plasirane u javnost u vezi propale kupnje borbenih zrakoplova.

Izvor: Agencije