Kosovski mediji: Takse bi mogle biti ukinute u narednih nekoliko dana

Zeri navodi da je nakon upozorenja SAD-a, Ramush Haradinaj 'počeo da se povlači'. (EPA)

Stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH mogle bi biti ukinute za nekoliko dana, piše prištinski Zeri online, pozivajući se na svoje izvore, koji tvrde da je vlada Ramusha Haradnaja pokrenula „taktičko“ povlačenje. 

Prema istom izvoru iz vladajuće koalicije, Haradinaj je međunarodnim partnerima rekao da, ako oni mogu da garantuju da će Srbija priznati kosovsku nezavisnost, on može odmah da povuče odluku o taksama.

To isto je, kako prenosi Tanjug, Haradinaj rekao i jučer na konferenciji za novinare, kada je potvrdio da je dobio upozorenje SAD zbog taksi i potvrdio da neće ići ni ove godine na Molitveni doručak, jer mu je odbijen zahtjev za dobijanje američke vize.

Zeri navodi da je nakon upozorenja SAD, Haradinaj „počeo da se povlači“.

Oprez u retorici

Istovremeno, prištinski analitičari upozoravaju da bi institucionalni lideri trebalo da budu oprezni u retorici, nakon što je Amerika poslala zahtjev za ukidanje nametnutih taksi Srbiji i BiH.

Prema njima, najmoćnija država na svijetu neće odustati i podržati Kosovo, ali nedavni događaji, kako kažu, pogoršavaju odnose sa najvećim saveznikom u zemlji, piše list Zeri.

Portal konstatuje da vlada u vezi sa ukidanjem taksi i njihovim vraćanjem na stari nivo još nije donijela nikakvu odluku, dok je Haradinaj jučer novinarima rekao da će, ako Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, ta mjera ostati na snazi do 2022.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO