Godinu od ubistva Ivanovića, nepoznati počinioci i nalogodavci

Lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (GI SDP) Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan prije godinu dana u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a do sada nisu otkriveni počinioci i nalogodavci tog ubistva.

Rezultati istrage još nisu objavljeni, iako su zvaničnici Beograda prve informacije obećali dvije sedmice nakon ubistva.

Miroslav Ivanović, Oliverov brat, rekao je nedavno da ne vidi posvećenost u otkrivanju ubica i da je čvrsto uvjeren da je to političko ubistvo.

On je rekao da su se iz Beograda i Prištine više puta čule izjave iz kojih se moglo očekivati da se brzo iznesu sva saznanja o zločinu, ali da toga nije bilo, osim što je Apelacioni sud u Prištini, “ako je vjerovati tome”, iznio nedavno neke detalje kad je ukinut pritvor uhapšenima koji su osumnjičeni da su umiješani u ubistvo.

“Ne tražim detalje ni pouzdane informacije iz istrage već nagovještaj, uvjerenje da je neko posvećen tome”, rekao je Miroslav Ivanović.

Skup u 18 sati ispred Filozofskog fakulteta

Danas će godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića obilježiti Građanska inicijativa SDP paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u 10 sati ispred stranačkih prostorija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a u Beogradu će, kako je najavila, njegova žena Milena Popović Ivanović sa sinom zapaliti svijeću u 8:15 kada je ubijen, u Hramu Svetog Save.

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” obilježite godišnjicu ubistva skupom od 18 sati ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na koji su građane pozvali da dođu sa svijećama umjesto sa pištaljkama, a kojem će se priključiti i aktivisti Lokalnog fronta koji su iz Kraljeva pješke došli do glavnog grada kako bi prisustvovali obilježavanju tog događaja.

Milena Popović Ivanović je rekla da neće prisustvovati tom protestu jer misli da je to “politizacija tragedije”, dok je Oliverov bratanac Aleksandar Ivanović na Twitteru napisao da će njegova porodica doći na protest.

“Važno nam je da se ne zaboravi i da se sazna ko je i zbog čega odlučio da mu oduzme život”, napisao je Aleksandar Ivanović, koji je funkcioner Socijaldemokratske stranke.

Mural sa likom Olivera Ivanovića oslikao je nepoznati autor 13. januara na jednom zidu u Bulevaru despota Stefana u Beogradu uz riječi: “U atmosferi straha se ne živi”.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara, sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Na današnji dan, prije pet mjeseci, ubijen je jedan od čelnika kosovskih Srba Oliver Ivanović. Policijska istraga do sada nije dala rezultate. Ivanovićeva porodica i prijatelji apeliraju na međunarodnu zajednicu da im pomogne. Zvaničnici u Beogradu i Prištini međusobno se optužuju za opstrukciju istrage.

Published On 16 Jun 2018

Januarsko ubistvo jednog od najviđenijih kosovskih Srba u Sjevernoj Mitrovici Olivera Ivanovića ogolilo je sumornu istinu – sjever Kosova jedno je od najnesigurnijih mjesta u regiji. Paljenje automobila, politički i kriminalni obračuni, tuče i prijetnje tjeraju ljude iz tog dijela Kosova. Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, ali prije svega Sjeverna Mitrovica, nemaju mira od kraja devedesetih. […]

Published On 12 Mar 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO