Tužilaštvo Crne Gore: Ispitaćemo aferu Atlas

Državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je da će, ukoliko se dokaže da ima krivičnog dela u aferi Atlas, neko za to odgovarati, kao i da će “u skladu sa Ustavom i zakonom”, preduzeti sve neophodne mere kako bi se u slučaju utvrdile sve neophodne činjenice.

“Državno tužilaštvo i u ovom, kao i u svim drugim predmetima, isključivo će primenjivati zakon koji je jednak za sve. O utvrđenom činjeničnom stanju javnost će biti blagovremeno informisana”, saopštilo je Tužilaštvo, prenosi portal CdM.

Tužilaštvo je tako reagovalo nakon što je predsednik Atlas grupe, Duško Knežević, dostavio nekim medijima video snimak na kome se vidi kako bivšem gradonačelniku Podgorice i funkcioneru Demokratske partije socijalista DPS Slavoljubu Stijepoviću, predaje koverte, tvrdeći da u njima ima 97.500 evra.

Stijepović je odmah reagovao navodeći da je to klasična podmetačina i pozvao državne organe da ispitaju Kneževićeve navode.

Privremene mjere u IBM i Atlas banci

Aferu Atlas pokrenuo je Knežević nakon što je Centralna banka je uvela privremene mere u IBM i Atlas banci.

Knežević i četvoro njegovih saradnika terete se da su sa računa Invest banke Montenegro IBM na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe preneli 17 miliona evra, a on tvrdi da je proces protiv njega politički motivisan te i da “glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izvršava naređenja predsednika države Mila Đukanovića”.

Knežević je izjavio i da ne pristaje da bez borbe postane plen progona crnogorske “prve familije”, koja “želi da se domogne svega što je Atlas grupa stvorila”, prenosi CdM.

“Sve što znam znaće svi u Crnoj Gori i na Zapadu. Moj jedini interes je da mene i sve ostale koji se bave preduzetništvom puste da radimo na miru i da stvaramo i za sebe i za sve ostale”, rekao je Knežević za podgorički “Dan” i dodao da je njegov jedini cilj da, ko god je na vlasti, omogući adekvatan ambijent za poslovanje i stvori uslove za pravnu sigurnost.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori se stvara ambijent u kojem je uz pomoć zastrašivanja, specijalnog tužioca i dela pravosuđa i policije, moguće oteti sve ako je “zapalo za oko nekome iz klana oko najmoćnijih političkih figura”.

Za Kneževićem je raspisana nacionalna poternica, jer je on nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Crna Gora počinje s primjenom programa ekonomskog državljanstva, prema kojem je uslov za dobijanje crnogorskog pasoša ulaganje u zemlju do pola miliona eura.

Published On 14 Jan 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO