SAD zbog taksi uskratio vizu Haradinaju

Kosovo nema potrebe za priznanjem Srbije, izjavio je Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj nije dobio američku vizu, tako da neće moći učestvovati u radu jedne konferencije o Balkanu početkom februara, saznaje Al Jazeera Balkans iz izvora iz State Departmenta.  

Kako je iz Washingtona javio novinar Al Jazeere Balkans Ivica Puljić, Haradinaj je ranije dobio poziv za učešće u radu konferencije, koja se održava 6. februara.

No, izvor iz State Departmenta potvrdio je da Haradinaj nije dobio ulaznu vizu zbog uvođenja taksi Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Haradinaj je trebao sudjelovati na ovoj konferenciji, a njegov nedolazak Puljiću je potvrdio i jedan od organizatora.

Ukidanje taksi uz međunarodne garancije

Danas, kosovski premijer objavio je da je Vlada Kosova spremna privremeno ukinuti takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova.

On je na Facebooku napisao da će takse ostati na snazi „dok god imamo sugestije za neuspješne sastanke, bez cilja i jasno utvrđenih rokova, bez usaglašenih ugovora, bez međunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji za rezultat ima priznanje”.

Kosovo je početkom novemnbra prošle godine uvelo porez od 10 posto, kao zaštitne mjere koje se odnose na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, a nekoliko sedmica kasnije, taksu na proizvode iz ove dvije zemlje podiglo je na čak 100 posto, uprkos negodovanju međunbarodne zajednice.

Izvor: Al Jazeera i agencije