Bivši oficiri OVK-a otputovali u Haag

Bivši komandant OVK-a Mustafa bit će intervjuiran u ponedjeljak, 14. januara od strane Specijaliziranog tužilaštva u Hagu (Al Jazeera)

Pred Specijaliziranim tužilaštvom za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova naredne sedmice počinju prva ispitivanja, a u Haag su iz Prištine otputovali bivši komandant OVK-a Rrustem Mustafa i general Sami Lushtaku.

Posebni Sud i Tužilaštvo za OVK osnovani su odlukom kosovske skupštine, a trebaju istražiti navode iz Izvještaja Vijeća Evrope da su pripadnici te oružane skupine počinili ratne zločine na Kosovu od 1998. do 2000. godine.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci kazao je kako Priština vjeruje u čistoću ratovanja Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao i u pravdu, prenosi agencija Anadolija.

Thaci je ocijenio kako „odlazak na razgovor generala OVK Samija Lushtakua, Rrustema Mustafe i drugih saboraca još jednom demonstrira plemenitost i pravednost borbe naroda Kosova i OVK-a“.

Thacijeva podrška

„Kao vaš saborac i predsjednik, imam puno povjerenje u uzvišene vrijednosti za koje smo se borili. Zajedno smo osvojili mnoge bitke, slobodu i nezavisnost Kosova. Zajedno ćemo ponosno dobiti i naredne izazove. Vaš primjer da odgovorite na poziv Specijaliziranih vijeća najbolje potvrđuje da borce za slobodu na Kosovu ne uznemiravaju nikakve stigmatizirajuće pretenzije“, napisao je on na svom Facebook profilu. 

Pozvao je i sve druge koji su pozvani da pozitivno odgovore na pozive iz Haaga.

„U vrijeme egzistencijalne prijetnje, vi ste svojom hrabrošću i znanjem nemoguće učinili mogućim, san stvarnošću. Vi ste nacionalni heroji rata, tako da ćete takvi uvijek i ostati za institucije i narod Kosova“, naveo je Thaci.

Konkretni mandat

Bivši komandant OVK-a Mustafa bit će intervjuiran u ponedjeljak, 14. januara u Specijaliziranom tužilaštvu u Haagu, dok će Lushtaku biti intervjuiran u srijedu, 16. januara.

Specijalizirano vijeće i Specijalizirano tužilaštvo Kosova formirani su na osnovu ustavnog amandmana i zakona koje je usvojila Skupština Kosova radi vođenja suđenja o navodima iz Izvještaja Vijeća Evrope iz 2011. godine, koja obuhvaćaju teška kršenja međunarodnog prava.

Vijeća su privremene prirode sa konkretnim mandatom i nadležnošću, a tiču se određenih zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih djela prema kosovskom zakonodavstvu koja su navodno počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. Zakon omogućava relokaciju postupka izvan granica Kosova.

Specijalizirana vijeća imaju sjedište u Haagu, a u njima će raditi međunarodne sudije, tužioci i ostalo osoblje.

Izvor: Al Jazeera i agencije