Beograd: Završen protest ‘Jedan od pet miliona’

Još jedan prosvjed, pod nazivom “Jedan od pet miliona”, završio je večeras u Beogradu.

Okupljeni na šestom po redu prosvjedu nosili su transparente s natpisima “Ima nas pet miliona”, “Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove”, “Ustani Srbijo“, prenosi Beta.

Organizatori su zatražili od nadležnih da otkriju ubojice Olivera Ivanovića i pozvali građane da dođu u srijedu 16. siječnja na miran skup povodom godišnjice njegovog ubojstva.

“On je bio jedan od nas, dužni smo da mu odamo poštu, dodjite na miran skup bez pištaljki i ponesite sveće. Želimo da obeležimo taj dan, da se takve stvari više nikada ne dese”, kazao je jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović.

Predsjednica nevladine organizacije “Evropski pokret sa Kosova i Metohije” Rada Trajković ocijenila je da neće biti boljitka za Srbiju dok je Aleksandar Vučić na vlasti.

“Mi sa Kosova ne tražimo mnogo mi tražimo da se Srbi, ne plaše Srba, a od kako je Vučić na vlasti mi se plašmo Srba”, rekla je Trajković.

Trajković: Zajednički život na Kosovu moguć

Ona je kazala da je Vučić priznao pravni sustav Kosova kao legalan i legitiman te da zbog toga treba isporučiti Prištini Milana Radojičića koji je osumnjičen da je umiješan u ubojstvo Ivanovića.

“U Beogradu si ustoličio poligraf pravdu. Ne može tako Vučiću, isporuči Milana Prištini, ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce i mafiju”, kazala je ona.

Trajković je navela da se Vučić zalaže za ideju razgraničenja sa Kosovom, ali da takva ideja predstavlja nove patnje, ubojstva i iseljavanja, protiv čega se borio Oliver Ivanović.

Prema njezinim riječima, smrt Olivera Ivanovića trebala je pokazati da zajednički život Srba i Albanaca nije moguć, ali da se pokazalo suprotno.

“To su pokazale komšije Albanci koji su došli da ga isprate poslednji put”, poručila je Trajković.

Tokom njezinog govora, građani su vikali “Izdaja, izdaja”, i “Vučiću lopove”.

Nakon govora, prosvjednici su krenuli u prosvjednu šetnju središnjim gradskim ulicama prema trgu Slavija.

Zaustavili su se kod zgrade Radio-televizije Srbije, gdje su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke jer su, kako kažu, osramotili novinarsku profesiju.

Optužbe za nasilje prema neistomišljenicima

Pola sata prije početka prosvjeda, u blizini mjesta gde se uobičajeno drže govori, došao je predsjednik “Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosova i Metohije” Simo Spasić.

On je razvio veliki transparent sa slikom ubijenog čelnika Srba na Kosovu Olivera Ivanovića, na kojem je pisalo “Ćutali ste kada je bio u zatvoru, ćutite i sad”.

Spasić je kazao da obitelji ubijenih i otetih traže da se otkrije tko je ubio Olivera Ivanovića te da odgovorni za taj zločin budu kažnjeni.

Incidenata nije bilo.

Prvo okupljanje građana organizirano je 8. prosinca pod nazivom “Stop krvavim košuljama”, a drugo 15. prosinca pod nazivom “Hajde da se prebrojimo”.

Prvi prosjedi su inicijalno organizirani zbog napada na čelnika Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane s nasiljem protiv neistomišljenika te da se pronađu nalogodavci napada.

Niz zahtjeva

Osim zaustavljanja nasilja, zahtjevi okupljenih su i više medijske slobode, kao i više medijskog prostora za različite političke opcije.

Također, zahtjevi su i završetak istrage o ubojstvu čelnika Srba na Kosovu Olivera Ivanovića te pronalazak nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Traži se i ostavka ministra unutarnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smjene glavnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Osim u Beogradu, i u nekoliko drugih gradova održavani su prosvjedi.

Izvor: Al Jazeera i agencije