Potvrđena optužnica protiv haškog osuđenika Kunarca

Dragoljub Kunarac se nalazi u Njemačkoj, na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (EPA)

Sud Bosne i Hercegovine je protiv Dragoljuba Kunarca potvrdio optužnicu za zločin počinjen na području Foče 1992. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je saopćeno da je optužnica potvrđena u cjelosti, a iz Suda Bosne i Hercegovine su naveli da nije vraćana na doradu prije potvrđivanja.

U Tužilaštvu su BIRN-u kazali da će, nakon što je potvrđena optužnica, Sud Bosne i Hercegovine odlučiti o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu, odnosno da li će predmet biti prebačen u Njemačku, ili će biti zatraženo suđenje pred domaćim pravosuđem.

Silovanje, ubistva, paljevina, pljačka…

“Sud Bosne i Hercegovine je u ‘predmetu Dragoljub Kunarac donio odluku o optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podignutoj 5. decembra 2018. godine. Odluka Suda je dostavljena stranci i braniocu, a javnost će onjoj biti blagovremeno informirana službenim saopćenjem Suda Bosne i Hercegovine, nakon što odluku zaprime stranka i branilac, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Dragoljub Kunarac, zvani “Žaga” i “Dragan”, nalazi se u Njemačkoj, na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ga je po tri tačke optužnice optužilo za zločine protiv čovječnosti.

Kunarac je u Hagu osuđen na 28 godina zatvora za više silovanja te za porobljavanje dvije žene, koje je potpuno lišio kontrole nad njihovim životima i prema njima postupao kao prema svom vlasništvu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ga tereti da je vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Foče.

“Kunarac se tereti da je, u svojstvu komandira specijalne jedinice Vojske Republike Srpske – VRS, zajedno s drugim uniformiranim i naoružanim pripadnicima ‘Žagine’ jedinice, 27. i 28. jula 1992. godine sa područja sela i zaselaka Kobilja Ravan, Luke i Falovići – Podpeće, u okviru progona, učestvovao u ubistvima najmanje šest osoba te mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i deportaciji civilnog stanovništva bošnjačke nacinalnosti”, navodi se u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Meron spriječio izlazak iz zatvora

Kunarac je, također, optužen da je učestvovao u paljenju kuća i imovine.

Početkom februara 2017. godine je Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove – pravnog nasljednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – odbio molbu za prijevremeno puštanje Kunarca na slobodu.

“Iako je Kunarac izdržao dvije trećine kazne na dan 1. novembra 2016. godine, konkretne okolnosti njegovog predmeta, uključujući veliku težinu krivičnih djela te činjenicu da Kunarac nije pokazao dovoljno znakova rehabilitacije, pretežu protiv njegovog prijevremenog puštanja na slobodu u ovoj fazi”, piše u odluci sudije Merona.

Izvor: Agencije