Darku Kovačeviću nepravomoćno pet godina bezuvjetnog zatvora

Darko Kovačević, Daruvarac, Darko Kovačević Daruvarac
Darko Kovačević, koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda (Dino Stanin / Pixsell)

Darko Kovačević, zvani, Daruvarac (31), čije je nedavno puštanje iz istražnog zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje djevojke izazvalo prosvjede građana i negativne reakcije samog državnog vrha, osuđen je u četvrtak na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno na pet godina bezuvjetnog zatvora.

Četiri i pol godine zatvora dobio je za napad, a deset mjeseci za prijetnju, prenosi Hina. 

Ukupno je to jedinstvena kazna na pet godina bezuvjetnog zatvora.

Tridesetjednogodišnji Darko Kovačević, koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj Zadranki, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za taj slučaj.

Prosvjedi i reakcije državnog vrha

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.

O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru i naveo kronologiju događaja od uhićenja Darka Kovačevića kao i da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.

Zbog puštanja na slobodu okrivljenog Darka Kovačevića prosvjedovala je Facebook grupa “Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce”, iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a to su ocijenili sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u Zadru je razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva, nakon čega je izjavio da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da dijeli ogorčenje javnosti te da je nedopustivo korištenje procesnih instituta koje vodi do ugrožavanja brzog odvijanja procesa, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je tada da država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku ima ozbiljan problem.

Izvor: Agencije


Povezane

U Zadru su počeli protesti solidarnosti građana s 18-godišnjom djevojkom koju je ljetos pretukao Darko Kovačević, poznat kao Daruvarac, kojem je Sud odredio puštanje iz istražnog zatvora na slobodu, gdje će čekati nastavak postupka. Protest prati Nikolina Zavišić.

Published On 19 Dec 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO