Osuđeni ratni zločinac na obilježavanju Medačkog džepa

Damir Krstičević
Bratić tvrdi da su Krstičević i suučesnici počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništa i protiv ratnih zarobljenika (Al Jazeera)

Ministar odbrane i izaslanik hrvatske Vlade na obilježavanju akcije Medački džep u Gospiću, Damir Krstičević, pozdravio je današnje prisustvo osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca, koji je sa penzionisanim generalnom Mladenom Markačem dobio najduži i najglasniji aplauz prisutnih. 

Norac je, naime, najprije viđen na misi za poginule veterane na kojoj su bili i ministar Krstičević i Mirko Šundov, načelnik Generlstaba Oružanih snaga.

“Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić, i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovde s nama”, rekao je Krstičević.

Likvidacija civila

Norac je osuđen po optužnici za ratni zločin zbog likvidacije 40-ak civilnih stanovnika u Gospiću u jesen 1991. godine i po komandnoj odgovornosti za zločine u Medačkom džepu u septembru 1993. godine.

Kazna mu je objedinjena na 15 godina. Nakon odslužene dvije trećine kazne uslovno je pušten na slobodu u novembru 2011. godine.

Gospić je 25. godišnjicu akcije Medački džep obilježio budnicom gradskim ulicama, svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske vojnike, vijencima i svijećama kod Spomenika hrvatskim braniteljima, svečanim mimohodom… 

Na svečanosti su izaslanici Hrvatskog sabora i predsjednice Republike, predstavnici vojnih, policijskih i crkvenih vlasti i mnogobrojni sudionici ratnih jedinica čije su ratne zastave prodefilirale gradom, prneosi Hina.

Izvor: Agencije