Merkel pozvala Makedonce da glasaju na referendumu o imenu države

Njemačka kancelarka Angela Merkel u zvaničnoj je posjeti Makedoniji u znak podrške makedonskom premijeru Zoranu Zaevu i sporazumu koji je ranije ove godine postigao sa Grčkom u višedecenijskom sporu zbog imena zemlje. 

Merkel je poručila građanima da mogu i trebaju sami odlučivati o budućnosti svoje države.

To može biti članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji ako referendum od 30. septembra bude uspješan, rekla je ona, ali je i dodala da ima i određenih preduvjeta da bi se to ispunilo, prenosi MIA.

“Postojao je spor između vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nađe rješenje. Zato su pitanje imena i pitanje članstva povezani. 30. septembra imate mogućnost, isto kao prije 27 godina, da glasate da li ćete pripadati EU-u i NATO-u, a to istovremeno znači prihvaćanje dogovora sa Grčkom”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Zaevim.

Zaev se zahvalio kancelarki na otvorenoj podršci Njemačke euroatlantskim integracijama Makedonije.

“Podrška koju dobijamo u našim naporima da izgradimo napredno evropsko društvo je ogromna i prijateljska”, dodao je on, prenosi MIA.

Podrška referendumu

Merkel su ranije na skopskom aerodromu dočekali vicepremijerka Makedonije i ministrica odbrane Radmila Šekerinska i ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, prenosi Beta.

Zvanični dio posjete njemačke kancelarke počeo je svečanim dočekom ispred zgrade Vlade Makedonije, nakon čega su uslijedili razgovori s premijerom Zaevom.

U Makedoniji se 30. septembra održava referendum na kojem se građani trebaju izjasniti prihvaćaju li dogovor koji predviđa promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Podrška sporazumu na referendumu uvjet je Makedoniji za članstvo u NATO-u i početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon referenduma, Makedonija mora u parlamentu, dvotrećinskom većinom, potvrditi izmjenu Ustava, odnosno promjenu imena. Opozicija je protiv.

Izvor: Al Jazeera i agencije