Priština: Možemo i promijeniti odluku o Vučićevom dolasku

Ako bi došao bez dozvole, Vučić bi prošao isto kao i Marko Ðurić, upozorio je Kadri Veseli (EPA)

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli potvrdio je da je službena Priština izdala dozvolu za posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu u nedjelju, ali da ta odluka, “u slučaju destabilizacije, može biti i promijenjena”.

“Ako odlučimo da ne dođe, Vučić neće ući na Kosovo”, rekao je Veseli.

Po njegovim riječima, koje prenosi Kosova Press, Vučić bi, “ako bi došao bez dozvole, prošao isto kao i [direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije] Marko Ðurić”.

“Neka proba doći bez dozvole. Zna kako je to prošlo sa onim drugim (Markom Ðurićem)”, rekao je Veseli.

Još je rekao da Vučić, “i ako bude došao, nema šta tražiti na jezeru Gazivode”. S tog jezera se pitkom vodom opskrbljuje veliki dio Kosova, te se na njemu nalazi hidroelektrana.

‘Da je drugačije, ne bi ovdje kročili’

“Ne želim stajati pred vama, da se pravim patriot ili manje patriot – želim napraviti konsenzus. Kada je bilo vrijeme da se ide protiv agresora, onda sam to radio. Ono na šta mislimo jeste situacija naših sugrađana, zbog kojih to radimo, s našom pozicijom suverene i nezavisne države, s liberalizacijom viza, s našim međunarodnim partnerima. Da je drugačija ova situacija, (njihova) noga ne bi kročila na Kosovo”, tvrdi Veseli.

Pripadnici interventne jedinice policije Kosova priveli su, krajem ožujka, Marka Ðurića jer je bez dozvole vlasti u Prištini ušao na Kosovo.

Tada je Veseli, među ostalim, rekao kako je tim hapšenjem “država Kosovo predstavila svoje zakone i puni suverenitet”, a kosovski predsjednik Hashim Thaci da je policija prilikom hapšenja u Mitrovici postupala u skladu sa zakonom i ovlastima. Po njegovim riječima, Ðurić je tada na Kosovo ušao ilegalno.

Izvor: Agencije