USKOK odbio prigovore na odbacivanje kaznene prijave u aferi Hotmail

Martina Dalić
Iz objavljenog iskaza Martine Dalić proizlazi da su premijer i vrh HDZ-a od početka bili upoznati s formiranjem radne skupine za Agrokor (Reuters)

Kolegij hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) odbacio je kao neosnovane prigovore stranaka Živog zida i Slobodne Hrvatske protiv rješenja iz lipnja kojim su odbačene kaznene prijave protiv premijera Andreja Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, bivšeg Vladinog izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka te ministra financija Zdravka Marića u ‘aferi Hotmail’.

“Kolegij USKOK-a je povodom prigovora koje su podnositelji prijava podnijeli protiv rješenja o odbačaju kaznenih prijava donio odluku da su podnijeti prigovori neosnovani. Naime, nakon provedene rasprave, Kolegij Ureda je utvrdio da su izvidima u ovom predmetu cjelovito obuhvaćeni svi segmenti prijavljenih događaja te je rješenjem o odbačaju ispravno utvrđen izostanak obilježja kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti pa stoga navodi prigovora kao i njima priložena dokumentacija niti na jedan način ne dovode u pitanje osnovanost pobijanog rješenja o odbačaju. Protiv odluke Kolegija USKOK-a podnositelji prijave imaju pravo prigovora Odjelu za unutarnji nadzor Državnog odvjetništva Republike Hrvatske”, objavilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici, kako prenosi Hina.

USKOK: Nema obilježja prijavljenih kaznenih djela

Riječ je o prijavama koje su Živi zid i Slobodna Hrvatska podnijeli zbog sumnje u trgovinu utjecajem i zloporabe povlaštenih informacija, a USKOK je utvrdio da “nisu ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela”.

Kada je 18. lipnja objavio da su kaznene prijave odbačene, USKOK je izvijestio da je izvidima utvrđeno kako “ne postoji veza između odabira osoba koje su činile radnu skupinu za izradu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i potom angažiranja nekih od njih kao izvanrednog povjerenika i njegovih savjetnika”.

Izvijestili su i da je izvidima u kojima je “pribavljena relevantna dokumentacija uključenih trgovačkih društava, komunikacija elektroničke pošte te su uzete izjave određenih osoba”, isključivo razmatrana eventualna kaznena odgovornost “dok drugi vidovi odgovornosti nisu bili predmet razmatranja budući da nisu u nadležnosti državnog odvjetništva”.

Iskaz Martine Dalić

N1 televizija objavila je u kolovozu transkripte ispitivanja u USKOK-u Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka iz izvida nakon kaznene prijave Živog zida i Slobodne Hrvatske iz kojih proizlazi da je premijer Plenković, ali i vrh HDZ-a, od početka bio upoznat s formiranjem radne skupine za Agrokor koju je inicirala stranka Most pod uvjetom da u čitavom procesu ne sudjeluje ministar financija.

Zdravko Marić je, prema iskazu, bio na sedam, a ne samo na dva sastanka o kojima je raspravljalo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

U opsežnim iskazima navode se i pojedinosti o izvješćima za Agrokor, formiranju radnih skupina, tzv. grupi Borg te pritiscima bivše potpredsjednice Vlade na medije i njezinoj suradnji s čelnicima Financijske agencije (FINA) i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Izvor: Agencije