Hahn: Rješenje za Kosovo ne smije biti na štetu drugih

Treba razmišljati i izvan kutije, odnosno iz nove perspektive, rekao je Johannes Hahn (EPA)

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn ne odbacuje nijednu ideju, odnosno rješenje za Kosovo, pa ni razmjenu teritorija, ali ističe da cijeli posao treba završiti do ljeta naredne godine.

“Treba razmišljati i izvan kutije, odnosno iz nove perspektive”, rekao je Hahn za Radio Slobodna Europa.

Na pitanje zalaže li se za razmjenu teritorija između Srbije i Kosova kako bi se obje strane pokrenule ka Europskoj uniji, Hahn je odgovorio da je “za rješavanje bilo kakvog bilateralnog sukoba, ali da svako rješenje mora pridonijeti široj stabilnosti Zapadnog Balkana, tako da to bilateralno rješenje ne ide na štetu drugih u regiji”, prenosi Tanjug.

‘Razmišljati izvan kutije’

“Sada moramo vidjeti širu sliku što znači da, bez obzira kakvo je to rješenje, ono mora biti takvo da ne ide na štetu drugih”, poručio je Hahn.

Upitan da pojasni takav stav, odnosno ne isključuje li to razmjenu teritorija, kazao je kako “to treba ostaviti njima – neka oni o tome raspravljaju”.

“Sada vrlo jasno znaju šta su naši uvjetni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebate razmišljati i izvan kutije”, rekao je Hahn.

Prema njegovim riječima, uvjetni okviri su “više stabilnosti u regiji, ali i da svako pojedinačno rješenje, svaki dogovor za rješenje bilateralnih sukoba mora pridonijeti ukupnoj stabilnosti i razvoju regije jer je, na kraju, cilj da svih šest preostalih balkanskih država postanu članice Unije”.

Moguće posljedice po BiH i Makedoniju

Smatra i da je “prerano govoriti” o tome da bi rješenje za Kosovo moglo imati negativan rezultat po Bosnu i Hercegovinu ili Makedoniju.

“Oni i dalje pregovaraju. Neke ideje su se pojavile. Promatrajmo to na ovaj način – i sada se radi na daljnjim pregovorima radi boljeg usuglašavanja ideja. Smatram da paket koji ima pravno-obvezujući sporazum između Srbije i Kosova mora sadržavati više elemenata, a onda ćemo vidjeti konačne ideje.

Mislim da su obje strane sada potpuno svjesne međunarodne, ne bih rekao zabrinutosti, već ograničenja, a unutar toga mislim da su mnoga rješenja moguća”, ocijenio je Hahn.

Izvor: Agencije