Cerar: Nova vlada neće odstupiti od arbitražne odluke

Piranski zaljev, More, Slovenija, Hrvatska, Granica
Slovenija inzistira na implementaciji arbitražnog rješenja, koje Hrvatska ne prihvaća jer cijeli proces smatra kompromitiranim (EPA)

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar, budući ministar vanjskih poslova u novoj koalicijskoj vladi Marjana Šarca, kazao je u utorak pred parlamentom da će se i kao ministar zauzimati za kontinuitet vanjske politike, pa i kada je riječ o graničnom sporu s Hrvatskom za koji smatra da je riješen arbitražnom odlukom.

Cerar je ustvrdio da niti nova slovenska vlada neće odstupiti od stajališta da Hrvatska mora primijeniti arbitražnu odluku.

“Mi od svojih stajališta nećemo odstupati”, kazao je Cerar na saslušanju pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku gdje je održao izlaganje kao kandidat za novog šefa diplomacije te odgovarao na zastupnička pitanja, kako prenosi Hina. 

Međutim, dodao je da se zauzima za dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama, pa tako i s Hrvatskom s kojom dopušta i dijalog, ali ne o meritumu arbitražne odluke koju treba primijeniti.

“Slovenija je svoje obveze iz arbitražnog sporazuma ispunila i započela s implementacijom arbitražne presude, a Hrvatska to nije učinila”, kazao je Cerar.

Cerar ne isključuje sastanke na ekspertnoj razini

Dodao je da Hrvatska nepriznavanjem i neprovođenjem arbitražne odluke, koju Slovenija smatra definitivnim rješenjem graničnog pitanja, krši međunarodno pravo, a po uvjerenju Slovenije i europsko pravo, zbog čega ju je njegova vlada pred kraj svog mandata tužila sudu EU-a u Luksemburgu.

Po njegovim riječima, čak i ako sud u Luksemburgu odbije slovensku tužbu, to neće dovesti u pitanje valjanost arbitražne presude.

Cerar je kazao kako bi bio vrlo zadovoljan kada bi Hrvatska donijela odluku da prizna i primijeni arbitražnu presudu i prije nego što sud EU-a odluči o pitanju poštovanja europskog prava, te da ne isključuje moguće sastanke na ekspertnoj razini s hrvatskom stranom.

Slovenija inzistira na implementaciji arbitražnog rješenja, koje Hrvatska ne prihvaća jer cijeli proces smatra kompromitiranim zbog čega se iz njega povukla te nudi bilateralne pregovore.

Izvor: Agencije