Mojsilović: Budućnost srpske vojske je obavezni vojni rok

Mojsilović kaže da Srbija ima dovoljno aktivnih vojnika i vojnih obveznika, ali da rezervni sastav vremenom opada

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Milan Mojsilović, smatra da je uvođenje obveznog vojnog roka rezultat “potrebe da se obezbedi model za funkcionisanje vojske na dugoročnom planu, i neophodnost u uslovima vojne neutralnosti”, prenosi Tanjug.

“Napominjem da vraćanje obaveze vojnog roka nije nešto što se može sprovesti preko noći. Do konačne odluke po tom pitanju nastavljamo s modelom dobrovoljnog služenja vojnog roka, reč je o četiri uputna roka tokom godine”, rekao je Mojsilović za nedjeljno izdanje Politike.

Većina njih, kako je dodao, želi se zaposliti u vojsci.

Mojsilović: Rezervni sastav vremenom opada

“Kao sistem, vojska mora da prati ekonomski napredak Srbije, moramo biti primamljiv poslodavac za mlade i obrazovane ljude”, rekao je Mojsilović.

On je kazao da Srbija ima dovoljno i aktivnih vojnika i vojnih obveznika, ali da rezervni sastav vremenom opada.

“Moramo uzeti u obzir da se s protokom godina rezervna komponenta vojske, a ovde govorim o onima koji su služili vojsku, kruni. Ako ne nađemo način da širi sloj građana obučimo za odbranu zemlje, za izvesno vreme možemo doći u situaciju da nećemo imati dovoljno veliki obučeni rezervni sastav”, rekao je Mojsilović.

Dodao je da se vojska u skladu s mogućnostima trudi da vojne obveznike koji su već obučavani za određene specijalnosti, poziva na vježbe kako bi osvježili svoja znanja i upoznali ih s novim naoružanjem i opremom.

Kada je riječ o transporeterima “lazar 3”, Mojsilović kaže da je njihovo uvođenje pitanje dana, kao i da očekuje da samohodne haubice “nora B-52” budu uvedene u vojsku do kraja godine.

Vojna vježba na 100. godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata

Također je najavio da će Srbija uskoro dobiti 30 tenkova T-72 iz ruske donacije.

Na pitanje hoće li i kada biti vraćen radar na Kopaoniku, Mojsilović je izrazio uverenje da će se sa zapadnim partnerima naći “zajednički jezik i interes” i da će radar u dogledno vrijeme ponovno biti instaliran na toj planini.

Načelnik Generalštaba VS-a najavio je i da će se povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, sredinom studenog na više lokacija diljem Srbije održati vježba Kopnene vojske, zrakoplovstva i Riječne flote, na kojoj će sudjelovati blizu 2.000 vojnika.

“Vojska Srbije je, kao što je to bila u Prvom svetskom ratu, srpemna da u slučaju potrebe odgovori na savremene izazove i mi ćemo to predstojećom vežbom pokazati”, zaključio je Mojsilović.

Izvor: Agencije