Kosovo imenovalo pregovarački tim za dijalog sa Srbijom

Vlada je svoj dio posla obavila, a sada je red da to učini i parlament, rekao je Haradinaj (Anadolija)

Vlada u Prištini predložila je sastav tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, koji će predvoditit potpredsjednik vlade Fatmir Limaj, a njegov zamjenik je Enver Hoxhaj.

U timu su Behgjet Pacolli, Dardan Gashi, Avni Arifi i Mahir Yagcilar, predstavnik turske zajednice na Kosovu, javili su prištinski mediji.

Za opoziciju su rezervisana četiri mjesta, po jedno za Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredjeljenje i Socijaldemokratsku partiju, kao i jedno mjesto za eksperta iz civilnog društva, saopćeno je iz Vlade Kosova, prenosi Anadolija.

Prijedlog će biti dostavljen parlamentu

Kako je nakon sjednice vlade kosovski premijer Ramush Haradinaj rekao novinarima, u timu ima mjesta za predstavnika opozicije i građansko društvo.

Prijedlog će biti dostavljen parlamentu za sutrašnju vanrednu sjednicu o dijalogu.

Prema njegovim riječima, ovo će biti vladin tim za dijalog sa Beogradom.

Ovom odlukom, rekao je, vlada je preuzela odgovornost za dijalog.

“Vlada je svoj dio posla obavila, a sada je red da to učini i parlament”, rekao je Haradinaj, prenio je prištinski portal Indeksonline.

Prištinski politički analitičar Astrit Gashi smatra da je imenovanje zamjenika premijera Fatmira Limaja na čelo Ekipe jedinstva Kosova nema nikakvog realnog efekta i da će pregovore u ime Prištine i dalje voditi predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Thaci i Vučić nosioci procesa

“Thaci na ovoj strani i (predsjednik Srbije Aleksandar ) Vučić na drugoj strani bit će nosioci ovog procesa. Imenovanje Fatmira Limaja za šefa Ekipe jedinstva, koje je danas formalizovano je bez nekog realnog efekta”, kazao je Gashi.

Prema njegovom mišljenju, funkcija Limaja je simbolična, a najviše što može da učini je da “čeka u hodnicima hotela dok Thaci razgovara sa Vučićem, da bi iz prve ruke bio informisan o čemu se razgovaralo”.

Gashi smatra da je jedina uloga Ekipe jedinstva savjetodavna za predsjednika Kosova Hashima Thacija.

“To je realno drugorazredna uloga. Potez koji je preduzeo Thaci je taktički vrlo jak za njega, ali nema nikakve realne vrijednosti za Limaja”, smatra Gashi.

Kako je objasnio, imenovanjem na ovu poziciju Limaj je preuzeo najteži dio posla da uvjeri opoziciju, ponajviše Demokratski savez Kosova da bude dio dijaloga.

Izvor: Agencije