U centru Zagreba napadnuti Pupovac i njegov saradnik

Milorad Pupovac
U SNV-u smatraju da je napad za cilj imao otvoreno manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičku ugrozu (Al Jazeera)

Nakon što je netko na središnjoj zagrebačkoj tržnici Dolac hranom gađao saborske zastupnike Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, uslijedile su i prve reakcije na ovaj incident.

Hrvatska seljačka stranka (HSS), Istarski demokratski sabor (IDS) i Građansko-liberalni savez (GLAS)  oštro su osudili napad, ocijenivši ga primitivnim činom kakav treba kazniti.

IDS i GLAS poručili su vladajućima da “zdravo društvo i ugled Hrvatske vrijede daleko više od nekoliko glasova”, te da stanu na kraj mržnji i primitivizmu.

Izrazili su uvjerenje kako je “takva otvorena manifestacija mržnje i netolerancije logična posljedica normalizacije radikalne, nasilne i primitivne retorike u hrvatskom javnom prostoru”.

“Današnji incident slika je i prilika Vladine ignorantnosti i totalne nezainteresiranosti da se obračuna s netolerancijom i fašizmom u Hrvatskoj”, dodali su.

IDS i GLAS drže kako Hrvatska već nekoliko godina nazaduje po pitanju građanskih i ljudskih vrijednosti, no “današnji ponižavajući napad na predstavnike najbrojnije manjine u Hrvatskoj još je jedan ogroman udarac otvorenoj i naprednoj Hrvatskoj”.

“Na žalost, svi koji šutnjom normaliziraju mržnju neposredni su sudionici ovog ružnog incidenta”, zaključili su.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Antifašistička liga RH osudili su u petak napad na predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca i njegovog stranačkog kolegu Borisa Miloševića, pozvavši sve na “solidarni otpor protiv rastuće netrpeljivosti i svih pojavnosti fašizma”.

Documenta je izrazila žaljenje zbog nasrtaja na saborske zastupnike SDSS-a u središtu glavnog grada Hrvatske koji, ističu, podsjeća na godine u kojima su mržnja i nasilje prema drugima i drugačijima završavale ubijanjem.

Antifašistička liga smatra da taj napad pokazuje što može napraviti huškačka propaganda kojoj su ti manjinski zastupnici izložen već dulje vrijeme te da “medijska promocija onih koji lažu i klevete pogoduju atmosferi u kojoj su neki uzeli sebi za pravo da mogu na one druge bacati hranu, vikati na ulici”.

Kajtazi: I sam sam bio meta takvih napada

“Fašizacija hrvatskog društva je opasna pojava jer fašizam nisu koncentracijski logori, to je kraj, sve počinje izvrgavanjem manjine bijesu i huškanju, što je gotovo postala svakodnevna pojava u hrvatskom društvu, i to prije svega prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti i svima onima koji ne govore radikalno desnim diskursom”, poručuje Antifašistička liga u priopćenju.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak oštro je na Twitteru osudio napad na Pupovca i Miloševića.

Za počinitelje je napisao da su “bagra” te da su “sve su glasniji i sve jači, a većina i dalje šuti i gleda”, zapitavši do kada i dodavši “dok ne počnu otvoreno ubijati Srbe” i sve ostale koji se ne uklapaju u “njihovu” zaostalu i zatucanu Hrvatsku?”, napisao je Beljak.

HSS je u priopćenju ustvrdio kako je “taj primitivni čin produkt probuđenih duhova prošlosti koji su, nažalost, u današnjoj Hrvatskoj sve jači i jači”.

Pozvao je institucije da što prije pronađu počinitelja te ga primjereno kazne kako ovakvi incidenti ne bi eskalirali jer, smatraju, tada će biti kasno.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati osudila je napad na predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca i njegovog stranačkog kolegu Borisa Miloševića, saborske zastupnike srpske manjine.

“U 2018., u demokratski uređenim zemljama, bilo kakvom nasilju ili fizičkom napadu ne smije biti mjesta. Na svima nama je odgovornost da gradimo otvoreno i tolerantno društvo, a ovakve pojave, ako želimo kao društvo ići naprijed, svi zajedno, a poglavito osobe koje sudjeluju u javnom životu, moramo najstrože osuditi”, istaknuli su u priopćenju, kako prenosi Hina.

Napad je u priopćenju osudio i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

“Najoštrije osuđujem još jedan u nizu napada na kolege Milorada Pupovca i Borisa Miloševića. I sam sam više puta bio na meti takvih napada ispred ureda, na trgu i drugim javnim mjestima zbog čega se posebno suosjećam i izražavam zabrinutost zbog učestalosti ovakvih situacija. Pozivam institucije da što prije pronađu počinitelje i najoštrije ih kazne”, stoji u priopćenju.

Srpsko narodno vijeće izvijestilo je u petak da su Pupovac i Milošević napadnuti u petak blizu 14 sati na zagrebačkom Dolcu, kod bistroa “Amfora”, gdje su na njih bačeni ostaci hrane.

Vlasnik lokala: Nije iz mog restorana

Nakon što je Srpsko narodno vijeće (SNV) izvijestilo o napadu na Pupovca i Miloševića te da Pupovac pretpostavlja kako je hrana bačena s jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti tog bistroa, vlasnik bistroa Anđelko Mandac negira da se taj napad dogodio iz njegovog restorana, prenose hrvatski mediji.

Mandac tvrdi da Pupovca i Miloševića nije gađao nitko iz njegovog restorana.

“Pa tko u restoru ima limun”, zapitao je Mandac u izjavi za Dnevnik.hr, kako prenosi Tanjug.

Rekao je kako je Pupovac povremeno gost restorana, ali da u petak nije svratio, već je samo prošao.

Pupovac je, ispričao je Mandac, došao i rekao mu da ga je netko gađao, a on ga je upitao: “Pa, tko Milorade?”.

Milorad Pupovac je na to odgovorio da ne zna, a Mandac vjeruje da je to učinio najvjerojatnije netko s tržnice.

Srpsko narodno vijeće (SNV) ranije je priopćilo da su saborski zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i Boris Milošević napadnuti u petak blizu 14 sati na zagrebačkoj tržnici Dolac, gdje su na njih bačeni ostaci hrane, što smatraju manifestacijom mrženje.

SNV navodi da su u vrijeme napada između 14 i 14:10 sati SDSS-ov predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac i predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a Boris Milošević prolazili pored bistroa “Amfora” na Dolcu, iz smjera ribarnice prema središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Pupovac je u jednom trenutku osjetio udarac u desnu stranu tijela, od vrata do zapešća ruke, a kad se okrenuo vidio je da je pogođen s većim i manjim ostacima hrane, od kojih su se neki zadržali na njegovom mantilu, a neki krupniji odbili su se od njegova vrata, ramena i ruku na tlu.

SNV: Ovo nije prvi nasrtaj na Pupovca

Prema jačini i preciznosti udarca Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega sa jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana “Amfora”, navodi se u priopćenju, kako prenosi Hina.

“Ovo nije prvi verbalni ni fizički nasrtaj na predsjednika SDSS-a i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, ali jest prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih suradnika, Borisa Miloševića. S obzirom da se napad dogodio pred brojnim ljudima i na mjestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, on u sebi sadrži ne samo bezobzirnost, već i karakter potencijalno opasnog fizičkog napada na njih”, ističe SNV.

Smatraju da je napad po načinu izvođenja za cilj imao otvoreno manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičku ugrozu Pupovca i Miloševića.

S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vrijeme, a posebno proteklih tjedana, protiv Pupovca i SDSS-a, SNV zaključuje da taj napad ne treba nikog iznenaditi, jer kampanja takva da potiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja.

Od zagrebačke policije doznaje se da je upoznata s tim događajem te da utvrđuje okolnosti i obavlja razgovore.

Predstavnici dijela hrvatskih veterana nedavno su tražili da se Pupovac i SDSS javno izjasne o ratu u Hrvatskoj, akciji “Oluja” te izjavama predsjednika Srbije Aleksandra u Bačkoj Palanci kada je usporedio današnju Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom, čemu je nazočio i Pupovac.

Pupovac je to nedavno i učinio na konferenciji za novinare. Između ostaloga, tada je rekao da “odgovara samo za svoje riječi i djela, ne i za tuđa”.

Ured predsjednika Hrvatskog sabora tada je dobio zahtjev udruge specijalne policije i veterana hrvatskih gardijskih postrojbi da se održi tematska sjednica o djelovanju saborskog zastupnika Milorada Pupovca, do čega nije došlo.

U isto vrijeme hrvatski mediji izvijestili su i o navodnim pritiscima dijela veteranskih udruga da se iz vladajuće većine izbace Milorad Pupovac i SDSS, na što je hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković poručio da njemu nitko neće određivati tko će biti dio parlamentarne većine.

Izvor: Agencije