Thaci: Kosovo dobilo podršku Turske i Švicarske

Hashim Thaci potvrdio da podržava ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe, opština na jugu centralne Srbije, s Kosovom (Reuters)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci danas je na odvojenim sastancima sa predsjednicima Turske i Švicarske Recepom Tayyipom Erdoganom i Alainom Bersetom u New Yorku dobio podršku te dvije zemlje za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, saopštio je Thacijev cabinet, prenosi Beta.

Na sastanku sa predsjednikom Turske razgovaralo se o produbljivanju bilateralne saradnje, povećanju trgovinske razmjene i saradnje u oblastima koje su od zajedničkog interesa.

Erdogan je, kako je saopšteno iz kabineta Thacija, rekao da će se lično angažovati na povećanju broja priznanja Kosova kao i za proces učlanjenja u međunarodne organizacije, posebno ističući značaj učlanjenja Kosova u Interpol, čime se doprinosi povećanju globalne sigurnosti.

Thaci je zahvalio Erdoganu na podršci koju je Turska dala Kosovu u procesu povećavanja broja priznanja i učlanjenja u međunarodne organizacije i informisao ga o posljednjoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i o neophodnosti postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazuma.

Dijaspora kao vječni most

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Thaci se susreo i sa predsjednikom Švicarske Alainom Bersetom s kojim je razgovarao o odnosima Kosova i te zemlje.

“Velika kosovska dijaspora u Švicarskoj je vječni most i garant naše saradnje”, rekao je Thaci, navodi se u saopštenju.

Thaci je na sastanku sa Bersetom razgovarao i o posljednjoj fazi dijaloga Kosova i Srbije, koji bi otvorio put učlanjenja dvije države u Evropsku uniju.

Izvor: Agencije