Slovenski europarlamentarci: Juncker je radio za Hrvatsku

Jean-Claude Juncker, EU, Evropska komisija
Moramo se odmaknuti od scenarija koji pretpostavlja izostanak sporazuma (EPA)

Skupina slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu iz stranaka ljevice uputila je predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traže da od Hrvatske zahtijeva da ispoštuje i implementira arbitražnu odluku o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske, prenosi Hina.

U pismu koje su poslali i svim članovima Europske komisije slovenski eurozastupnici Igor Šoltes, Franc Bogovič, Tanja Fajon i Ivo Vajgl od Junckera traže da “od Hrvatske jasno zahtijeva poštovanje vladavine prava i implementaciju obvezujuće arbitražne presude i to bez odugovlačenja”, prenosi Hina.

Uz to, oni optužuju Junckera da je ignorirao neslužbeno mišljenje pravne službe Komisije da je Slovenija s pravom tužila Hrvatsku zbog neprovođenja arbitraže, odnosno da je riječ o kršenju europskog prava, pri čemu su se referirali na dokument koji je o tome nedavno objavio njemački list Spiegel.

Tvrde da je Juncker to mišljenje trebao staviti na dnevni red Komisije, što nije učinio, čime je politizirao slučaj koji ima pravnu pozadinu i tako djelovao pristrano u korist Hrvatske.

“Vaša šutnja daje loš primjer državama Zapadnog Balkana jer im šalje poruku da ne moraju poštovati međusobne dogovore. To bi, imajući u vidu kompleksnost odnosa u regiji, moglo imati ozbiljne posljedice za budućnost i stabilnost regije”, naveli su u svom pismu slovenski eurozastupnici.

Šoltes: Neodgovorno i nezrelo

U posebnoj izjavi za javnost jedan od potpisnika, europarlamentarac Igor Šoltes, kazao je da je Juncker ignorirao mišljenje svojih pravnika i da se je Komisija trebala pridružiti tužbi Slovenije protiv Hrvatske, što nije odlučila, prešutno proglasivši spor bilateralnim pitanjem.

“Vrlo je neodgovorno i nezrelo da Juncker i njegova Komisija ne provode osnovne funkcije Europske komisije kao čuvara europskih ugovora, čime ruše vjerodostojnost Europske unije i njenih  vrijednosti”, kazao je novinarima u Ljubljani Šoltes.

Pisanje njemačkog Spiegela, koji je objavio osam stranica dug neslužbeni dokument koji je Juncker navodno odbio staviti na dnevni red Komisije, a prema navodima slovenskih medija dostavio mu ga je nepoznati ‘zviždač’ u Komisiji, zadnjih je tjedana jedna od glavnih tema slovenskih medija.

Na pisanje lista su reagirali i najviši političari optužbama na račun Komisije i njene navodne pristranosti prema Hrvatskoj u slučaju arbitraže.

Referirajući se na otkriće Spiegela, a odgovarajući na novinarska pitanja u Bruxellesu,  jedan od glasnogovornika Komisije izjavio je sredinom rujna da ne komentira neslužbene dokumente koji možda cirkuliraju, a tiču se arbitraže.

Potvrdio je da se o dokumentu raspravljalo, ali da nije bio na dnevnom redu Komisije niti da postoje planovi da se Komisije na to pitanje opet vrati.

Nakon što je spomenuti neslužbeni papir, koji je u Sloveniji izazvao veliko uzbuđenje i mnoštvo reakcija, bio objavljen, reagirala je i hrvatska vlada priopćivši kako smatra da je Komisija ispravno odlučila kad se nije željela pridružiti slovenskoj tužbi protiv Hrvatske i tako se umiješati u bilateralni spor dviju članica.

Spiegel je, između ostaloga, objavio da se Jean-Claude Juncker ne želi miješati u sukob u vezi pomorske granice, iako je pravna služba jasnog mišljenja da je u ovom sukobu Slovenija u pravu i da bi u tom smjeru trebala djelovati i Europske komisija.

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je ranije da Europska komisija iz političkih razloga nije usvojila mišljenje pravne službe vezano uz granični spor između Slovenije i Hrvatske, navodno povoljno za Sloveniju, te da je to “loša poruka za buduće granične sporazume na zapadnom Balkanu”.

Pahorova kritika Briselu

“Europska komisija propustila je priliku da uvaži stajalište svoje pravne službe i tako istakne da treba poštovati bilateralne sporazume koji su i ratificirani, te tako omogućili da se odredbom arbitražnog sporazuma definira granica”, kazao je Pahor komentirajući pisanje Spiegela.

Europska komisija je u lipnju ove godine odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora i ne očitovati o slovenskom podnesku kojim Ljubljana tvrdi da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke krši pravo Europske unije.

Izvršno tijelo EU-a tad je reklo da dvije članice trebaju naći rješenje u prijateljskom duhu.

Slovenija je u ožujku pisala Komisiji s prijedlogom kasnije pokrenute tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, nadajući se da će je imati na svojoj strani.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka koji je trebao riješiti dugogodišnji granični prijepor o granici na moru jer je postupak, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom lani objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tome kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

Izvor: Agencije