Od ponoći tišina uoči referenduma, najavljeni protesti

Sjeverna Makedonija, EU, Zastave
Merkel je rekla da će uraditi sve što je do nje i uložiti svu svoju političku težinu za pitanje datuma za Skoplje (EPA)

U Makedoniji u četvrtak u ponoć počinje predreferendumska tišina i do tada sve aktivnosti učesnika u kampanji za referendumsko izjašnjavanje, u nedjelju, 30. septembra, trebaju biti završene.

U četvrtak u 19:00 sati je zakazan protest građana koji se protive održavanju referenduma.

Tim povodom, Ambasada SAD-a u Skoplju je pozvala sve svoje građane u Makedoniji da se klone mjesta na kojem će protest biti održan.

Amerikancima u Skoplju je sugerirano da izbjegavaju trg ispred makedonskog parlamenta i Trg Makedonija.

“Različite grupe imaju za cilj suprotstaviti se referendumu o sporazumu između Grčke i Makedonije, koji će biti održan 30. septembra. Spontano, nenajavljeni protesti mogu se desiti i na drugim lokacijama u Skoplju i u drugim gradovima. Američka vlada savjetuje svoje građane i zaposlene da izbjegavaju lokacije na kojima bi moglo biti protesta”, navodi se u saopćenju Ambasade.

Zaev očekuje ‘mudre odluke’

Makedonci će u nedjelju glasati o promjeni imena bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija, čime bi trebao biti okončan dugogodišnji spor s Grčkom, susjedom i članicom NATO-a, koja je korištenje termina “Makedonija” u Skoplju vidjela kao pretenzije na njenu istoimenu regiju.

Građanima će biti postavljeno pitanje da li su za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma između Atine i Skoplja o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su građani te zemlje uvijek donosili mudre odluke i izrazio uvjerenje da će se to ponovo dogoditi na predstojećem referendumu.

Izvor: Agencije