Makedonija: Zaev poziva na referendum, Ivanov na bojkot

Makedonski premijer ponovio je da su makedonski identitet, jezik i pismo zaštićeni sporazumom sa Grčkom. (AP)

Poslednji poziv uoči referendumske tišine, koja stupa na snagu u četvrtak u ponoć, građanima Makedonije, pripadnicima svih manjinskih zajednica, da izađu u nedelju, 30. septembra, na referendum i glasaju “za” priključenje te zemlje EU i NATO, kao i za sporazum sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, premijer Zoran Zaev je uputio iz Kruševa.

Zaev je građanima poručio da je u njihovim rukama “ključ” za priključenje te države Evropskoj uniji.

Premijer je uveren da će “za” na referendumu glasati Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Romi, Bošnjaci, Vlasi i pripadnici drugih manjinskih zaednica, jer će im to, kako je rekao, doneti dobar i prosperitetan život.

“Ja ću glasati za dobrobit naše dece. Za mirnu i sigurnu državu, Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Romi, Bošnjaci, Vlasi i sve naše zajednice žive dobar i prosperitetan život. Vi takođe glasate u nedelju. Vaš glas postavlja pravac Makedonije. Odlučite ko će glasati. Ako je većina glasova ”za”, trajno nastavljamo put ka NATO i Evropskoj uniji. U nedelju, vaš glas će odrediti našu budućnost i budućnost naše države. Sada je vreme za donošenje odluke. Hajde da se sastanemo kao pre 27 godina. Pomerimo našu zemlju u svetlu budućnost. Zajedno, ”za” Evropsku Makedoniju “, rekao je Zaev.

Premijer Zaev rekao je građanima da zapamte da glasanje 30. septembra nije izbor između dve političke stranke, već izbor budućnosti Makedonije.

Zaev: Izbor za budućnost Makedonije

“U nedelju ćete se suočiti sa istorijskom odlukom. Moraš da napraviš izbor. Zapamtite, to nije izbor između dve političke partije. To je izbor vaše budućnosti, budućnosti naše dece. To je izbor budućnosti naše Makedonije”, rekaoje Zaev.

On je podsetio na važne datume iz istorije Makedonije, za koje je rekao da kao što su bili nekada, građani treba da budu ujedinjeni i u nedelju, 30. septembra.

Makedonski premijer Zoran Zaev ponovio je da su makedonski identitet, jezik i pismo zaštićeni sporazumom sa Grčkom.

S druge strane, predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov kritikovao je u Njujorku visoke zvaničnike SAD i EU zbog podrške prestojećem referendumu o promeni imena njegove zemlje i ujedno pozvao svoje sunarodnike da ne izađu na glasanje u nedelju.

Ivanov, koji je u četvrtak govorio u Generalnoj skupštini UN, nazvao je izmenu imena Makedonije “zamkom” i “grubim kršenjem suvereniteta”, prenosi AP.

Makedonski predsednik je kritikovao američke i evropske zvaničnike koji su posetili Makedoniju proteklih nedelja, jer su, kako je naveo, nagovestili da izmena imena pruža njegovoj zemlji jedinu nadu da se ikada pridruži NATO i EU.

Ivanov: Ne oduzimajte nam nadu

“Ako nam oduzmete nadu, šta će nam onda ostati?”, upitao je Ivanov.

Američka agencija napominje da su američki i evropski zvaničnici optužili Rusiju za mešanje protiv izmene imena Makedonije.

Inače, 10. septembra zvanično je pokrenuta referendumska kampanja, čiji je nosilac Skupština Republike Makedonije.

U parlamentarnoj kampanji učestvovao je 71 poslanik iz svih parlamentarnih grupa, izuzev opozicione stranke VMRO-DPMNE.

Referendum će biti održan u nedelju, 30. septembra, a građani Makedonije će odgovoriti na pitanje: “Da li ste u pridruživanju NATO-u i EU sa sporazumom sa Grčkom?”

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada