USKOK pokrenuo istragu protiv Blaža Curića

Milijan Brkić, smatraju sugovornici Al Jazeere, godinama gubio utjecaj u HDZ-u, šta se pokazalo i na unutarstranačkim izborima (Al Jazeera)
Milijan Brkić, smatraju sugovornici Al Jazeere, godinama gubio utjecaj u HDZ-u, šta se pokazalo i na unutarstranačkim izborima (Al Jazeera)

U Zagrebu je u srijedu uhićen Blaž Curić, vozač ministra poljoprivrede i potpredsjednika hrvatske Vlade Tomislava Tolušića, zbog sumnje da je osumnjičenom Franji Vargi dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka navodno za Zdravka Mamića, ali navodno i za bivšeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka i potpredsjednika te stranke Milijana Brkića, prenijela je Hina.

Bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga pritvoren je prije nekoliko dana zbog sumnje da je izradio lažne SMS poruke za Zdravka Mamića, a u svom je iskazu USKOK-u, prema pisanju hrvatskih medija, navodno rekao da su njegove usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te potpredsjednik te stranke Milijan Brkić, koji je sve demantirao.

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je u srijedu poslijepodne pokrenuo istragu protiv vozača ministarstva poljoprivrede, ali u priopćenju ne navode da su za njega zatražili istražni zatvor.

“Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, Uskok je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a”, izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici, kako prenosi Hina.

Navode kako osnovano sumnjaju da je Curić, nakon što je saznao da se protiv Varge provodi kriminalističko istraživanje “zbog postojanja osnovane sumnje da je izrađivao dokumentaciju i lažnu korespondenciju za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv tih osoba”, 20. rujna telefonski kontaktirao Vargu.

Tom prilikom mu je, “a u namjeri da se spriječi utvrđivanje njegove kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti drugih osoba, rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje, što prvookrivljenik nije stigao učiniti jer je bio uhićen”, stoji u priopćenju.

Curića USKOK tereti za poticanje na sprječavanje dokazivanja, potvrdio je nakon ispitivanja u USKOK-u njegov odvjetnik.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović potvrdio je novinarima da je Curić na prvom ispitivanju koristio je svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.

Sumnja u lažnu korespodenciju u vezi procesa Mamiću

Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da “sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna”. “Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu”, ustvrdio je Vilajtović.

Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.

Brkić je u izjavi novinarima potvrdio da mu je Curić kum.

“Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, moj suborac i moj kum Blaž Curić, ali Bože moj, postoje institucije u ovoj državi, neka rade pa ćemo vidjeti o čemu se radi”, izjavio je Brkić novinarima u Saboru.

Na pitanje novinara ide li istraga prema njemu, Brkić je kratko uzvratio kako ne zna te da to moraju pitati nadležne institucije.

Na pitanje o njegovoj jučerašnjoj izjavi da mu se ‘pakira’ Brkić je kratko uzvratio: “Već sam vam rekao, pustimo institucije da rade svoj posao, a sve ostalo vidjet ćemo dalje”.

Varga je, kako prenose hrvatski mediji, osim za Mamiće navodno izradio i lažnu korespondenciju za Ivicu Todorića.

U svibnju ove godine Todorić je za Jutarnji list potvrdio da je zaprimio prepiske SMS poruka između hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i tadašnje potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Vargu se sumnjiči, prenijeli su mediji, da je izradio lažnu SMS korespondenciju između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca Županijskog suda u Osijeku koji je bio član sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću i ostalima, a u kojoj je Cvitan navodno izvršavao pritisak na osječke suce kako bi donijeli osuđujuće presude za okrivljenike.

Tu je prepisku Mamić prezentirao javnosti 4. lipnja, dva dana uoči presude u Osijeku, kada je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na šest i po godina zatvora, u procesu u kojem je njega, njegovog brata Zorana i još dvojicu USKOK teretio za izvlačenje blizu 116 milijuna kuna (15,44 milijuna eura) iz zagrebačkog Dinama te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna (1,62 milijuna eura) neobračunatog poreza i prireza.

Plenković: Istražiti ‘apsolutno sve’

Vargu se sumnjiči da je izrađivao lažne SMS-ove koje je Mamić prezentirao javnosti, kao i lažnu korespondenciju za potrebe žalbenog postupka te da je za to primio visoke novčane iznose i druge vrijedne stvari.

Put do njega očito je išao pregledom ispisa telefonske komunikacije, a istražiteljima je bilo sumnjivo što Vargi ništa materijalno ne nedostaje iako su i on i njegova supruga nezaposleni.

Stoga su ga stavili pod mjere praćenja i došli do spoznaja koje su rezultirale njegovim uhićenjem, prenijela je ranije Slobodna Dalmacija.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je izjavio kako od nadležnih tijela očekuje da do kraja istraže “apsolutno sve” u najnovijoj aferi “fabriciranih SMS poruka”.

Rekao je to upitan za komentar medijskih napisa da je potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić povezan s tom aferom.

Na pitanje novinara vidi li poveznicu Milijana Brkića s najnovijom aferom “fabriciranih poruka”, Plenković je u odgovoru podsjetio da su prije pola godine objavljeni i “navodni SMS-ovi” između njega i tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te “bili predstavljeni kao neki jako važan dokaz”.

“To ste mogli, bez da ste nekakav forenzičar modernih tehnologija, shvatiti da je riječ o fabriciranim informacijama. Što se i ispostavilo. A sve u vezi ove afere, očekujem od nadležnih tijela da do kraja istraže. Apsolutno do kraja”, rekao je premijer.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO