‘Zašto ropstvo? Zarobljena žena’ i ‘Očevi i sinovi’ pobjednici prvog AJB DOC-a

Filmovi Zašto ropstvo? Zarobljena žena Bernadett Tuza-Ritter i Očevi i sinovi Talal Derkija dobitnici su AJB DOC Main Award (nagrade za najbolji film takmičarske selekcije prvog AJB DOC festivala dokumentarnog filma).

Petočlani žiri odlučio je da glavnu nagradu festivala dodijeli izuzetnim dokumentarnim filmovima koji su „svaki na svoj način snimljeni iznimnom hrabrošću i nepokolebljivom posvećenošću svojih filmaša“, stoji u obrazloženju žirija.

Oba filma „razotkrivaju neugodnu istinu o veoma kompleksnom svijetu. I svaki se bavi veoma zahtjevnom materijom mjerenom intimnom uključenošću gledaoca u proživljeno iskustvo protagonista“, navodi se dalje u obrazloženju.

‘Of Fathers and Sons’ trailer AJB DOC 

Žiri kojeg su sačinjavali Zoran Galić, Ingrid Flack, Karin Hayes, Montaser Maraii i Robert Tomić Zuber odlučili su filmu Posao u Rusiji autora Petera Horkya dodjeliti posebno priznanje uz obrazloženje da „film govori o svijetu, o istočnoj Evropi specijalno, noseći se sa problemima historijskog naslijeđa i društvenih promjena na kreativan, angažovan i veoma human način“.

Film Unuk srbijanskog autora Aleksandra Reljića dobitnik je AJB program Award (nagrada programmskog žirija Al Jazeera Balkansa).

‘Why slavery? A woman captured’ trailer AJB DOC 

Žiri je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: „Shvatajući koliko se u regionalnoj produkciji teško izboriti za sredstva, koja su potrebna za rad na velikim filmovima, čija tema prevazilazi granice regije, a koje tim više utiču na naše suočavanje sa proščlošću, te na procese praštanja i pomirenja – kao civilizacijskih dostignuća. Nagrada programskog odjela AJB ide izuzetnom filmu Aleksandra Reljića Unuk.“

Audience Award (nagrada publike) dodjeljena je filmu Sve sa voljom Nerme Emrić.

‘Sve sa voljom’ trailer AJB DOC 

Ogromna posjećenost svim projekcijama

Iz direkcije festivala kažu da su zadovoljni odjekom koji je festival napravio u javnosti, a pored velikog medijskog interesovanja za sve prikazane filmove navode i podatak da je u prosjeku, dnevno, projekcijama prisustvovalo više od 500 gledalaca.

Festival je organizirala televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

Cilj AJB DOC festivala je afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC festivala predstavila je 15 dokumentarnih filmova (Izgubljeni ratnik, Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave, Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada, Kamo idemo?, Arkanovo nasljedje: Srpska mafija, Unuk, Vidim crvene ljude, Posao u Rusiji,  Očevi i sinovi, Hod po žici,  Dva svijeta, Na ivici slobode, Djeca taoci sistema i Na kraju tame) namijenjenih televizijskom emitiranju.

U netakmičarskoj selekciji prikazani su najbolji naslovi s evropskih festivala i tri filma izabrana za prateći program AJB Prikazuje (Nestajanje, Sve sa voljomMali Princ).

U netakmičarskoj selekciji AJB DOC-a „Last Minute Cinema“ predstavljeno je pet dokumentarnih filmova (Neoprošteni, Neželjena baština, Kada dođu svinje, Zvijer je još živa i Glasnije od oružja)  koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmiranim evropskim festivalima.

Izvor: Al Jazeera