Vučić: Moja kosovska politika je doživjela poraz

Sve što smo mogli da dobijemo smo ispustili i izgubili zbog reakcija u Srbiji (Arhiva)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom govora na sjednici Glavnog odbora njegove Srpske napredne stranke (SNS) izjavio da se Srbija pet godina trudila da vrati pitanje Kosova na pregovarački sto, ali da je trenutno ta politika doživjela poraz.

„Moja politika da Srbija sačuva dosta toga na Kosovu i Metohiji je doživela poraz, ta politika nije pobedila, zato što Srbi više vole da plaču nad nečim što je davno izgubljeno nego da dobiju nešto zauzvrat. Sve što smo mogli da dobijemo smo ispustili i izgubili zbog reakcija u Srbiji“, naveo je Vučić, prenosi Beta,

Dodao je da je prvu rundu dobila Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobjeđuje.

„Plašim se da nećemo imati novu šansu, ali ćemo nastaviti da se borimo za naš narod na Kosovu i Metohiji“, kazao je Vučić.

On je rekao da mnogi akteri sa Zapada ne žele da se Srbija miješa u pitanje Kosova i da je to proizvod neodgovorne i katastrofalne politike koja je prethodila.

„Sami smo sebe izbacili iz UN-a, 2012. godine smo sami doneli presudu protiv sebe,a  2011. godine smo postavili granicu na Brnjaku između Srba i Srba“, rekao je Vučić.

Brutalno miješanje u izbore u RS-u

Predsjednik SNS-a govorio je i o drugim temama, a dotakao se i izbora u Republici Srpskoj. Vučić je istakao da će, kada prođu izbori, iznijeti frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u te izbore. 

“Nadam se da će sve biti u redu sa Republikom Srpskom i našim narodom tamo”, kazao je Vučić, dodao da se prvo kiselo nasmejao, a da potom nije znao šta da kaže kada su neki govorili da se Srbija miješa u izbore u BiH. 

“Sačekat ću kraj izbora.  Mi se nećemo mešati u odluku našeg naroda u RS, ali ću posle izbora izneti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS”, rekao je on. 

Kazao je da miješanje ide do te mjere da ambasadori zapadnih zemalja zovu ljude sa lista pojedinih stranka, i prijete im da ne smiju promijeniti stranu ili bi u protivnom “odgovarali za zločine i koje su počinili, i koje nisu počinili”. 

“Ovakvu knjigu imam da se vidi kako to izgleda, a naši Srbi su našli da Srbiji drže pridike”, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić se osvrnuo i na svoj nedavni govor i Mitrovici, za koji je ponovio da je bio govor diskontinuiteta politike sa politikom Slobodana Miloševića, te da je očigeldno da u regionu žele samo da vide i da im je potrebna samo loša, svađalačka Srbija.

Izvor: Agencije