Prvi snijeg pao u BiH, u Dalmaciji harala bura

Snijeg, Prokoško jezero, BiH
Na Prokoškom jezeru i na planini Vlašić formiran je snježni pokrivač od blizu pet centimetara (Anadolija)

U Bosni i Hercegovini je u ponedjeljak na samom početku jeseni pao prvi ovosezonski snijeg i značajno su pale temperature, kao i u Hrvatskoj, gdje je olujna bura na splitskom području rušila stabla i izazvala proble u kopnenom i pomorskom prometu, a valovi su se podignuli do pet metara.

Jača naoblaka prešla je preko Bosne i Hercegovine i donijela kišu te pad temperature zraka, što je podsjetilo da je stigla jesen, no oni koji su u ponedjeljak posjetili Prokoško jezero, imali su priliku svjedočiti i snijegu, prenijela je Anadolija.

Na Prokoškom jezeru i na planini Vlašić formiran je snježni pokrivač od blizu pet centimetara.

Prokoško jezero se nalazi na 1.636 metara nadmorske visine i udaljeno je od Fojnice 23 kilometra, prenosi Beta. 

Na Bjelašnici temperatura zraka u ponedjeljak je iznosila minus tri, Ivan Sedlu pet, Sokocu šest, u Jajcu, Livnu i Sarajevu osam, Bugojnom devet, Doboju, Gradačcu, Srebrenici, Tuzli i Zenici deset, Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini i Sanskom Mostu 11, Brčkom Prijedoru i Zvorniku 12, Mostaru i Stocu 16, a u Trebinju 27 stupnjeva, pokazuju posljednja mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine. 

Splitsko područje poharala bura

U utorak će u Hercegovini vrijeme biti sunčano, a u Bosni sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle i niske naoblake.

Puhat će vjetar većinom umjerene jačine sjevernog smjera. Jak vjetar se prognozira za Hercegovinu, zapad i jugozapad Bosne.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se uglavnom između dva i šest, na jugu zemlje od šest do 11 stupnjeva Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati između 10 i 16, na jugu zemlje od 16 do 21 stupnja. 

U Sarajevu će vrijeme biti sunčano uz umjerenu naoblaku. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se blizu tri stupnja, a najviša dnevna temperatura zraka blizu 11.

Na hrvatskoj obali zbog snažnih udara bure i valova koji su mjestimice dosezali i pet metara, u ponedjeljak poslijepodne otkazano je više trajektnih i katamaranskih linija na splitskome plovnom području, temperatura u Dalmaciji spustila se za desetak stupnjeva, a na Biokovu su izmjerena 3,3 Celzijeva stupnja.  

“Otkazane su trajektne linije Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik”, rekla je za Hinu voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić.

Prema njezinim riječima, poslijepodne su otkazane i sve katamaranske linije koje Split povezuju s otocima.

Snažni vjetar i jaka kiša u Splitu su poslijepodne izazvali prometne gužve i zastoje, a na više mjesta bilo je prevrnutih kontejnera te odlomljenih grana, dok mediji izvještavaju i o rušenju cijelih stabala.

Zbog jake bure poslijepodne više zrakoplova nije sletjelo u zračnu luku te su neko vrijeme nadlijetali šire splitsko područje i usmjeravali se na druge zračne luke, doznaje se od pomoćnika direktora splitske zračne luke Pere Bilasa.

Problemi u avonskom prometu

“Jaka je bura stvorila teškoće za slijetanje zrakoplova u našu zračnu luku te su zrakoplovi iz Zagreba, Pariza, Londona, Frankfurta, Stuttgarta, Berlina i Praga odlučili biti u holdingu, što to znači da su na većim visinama nadlijetali šire područje čekajući da se vrijeme poboljša kako bi mogli sletjeti u splitsku zračnu luku”, rekao je Bilas za Hinu Dodao je da su se za vrijeme holdinga neki od tih zrakoplova odlučili za “alternativna slijetanja u zračne luke u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu”.

Prema njegovim riječima, udari bure bili su i do 35 čvorova, a u kasnije poslijepodne stanje se počelo smirivati te su zrakoplovi iz Milana, Hamburga i Beograda sletjeli u splitsku zračnu luku.

Bilas je rekao kako nije bilo teškoća pri polijetanju zrakoplova iz splitske zračne luke jer je ono manje zahtjevno od slijetanja.

Splitska je policija izvijestila kako je zbog jakog vjetra za prvu skupinu vozila bila zatvorena cesta Solin-Klis.

Nevrijeme s jakim vjetrom i kišom zahvatilo je poslijepodne i Makarsko primorje.

Bura je puhala do 100 kilometara na sat pa je u prekidu bio trajektni promet Sumartin-Makarska, vjetar je otežavao cestovni promet na prijevoju Dupcima kod Brela, a zbog mokrih kolnika i mogućih bočnih udara vjetra, vozačima je preporučena opreznija vožnja.

Temperatura zraka u Makarskoj od jutrošnjih 25 spustila se poslijepodne na 14 Celzijevih stupnjeva, doznaje se u Gradskom centru Osejavi u Makarskoj, a na najvišemu biokovskom vrhu Sv. Juri, prema informaciji dežurnog tehničara, temperatura se spustila na 3,3 Celzijeva stupnja, što nije uobičajeno za ovo doba godine.

Izvor: Agencije