‘Majmunske boginje’ u Evropi

Virusom su zaraženi putnici koji su u ove zemlje došli iz Nigerije (Al Jazeera)
Virusom su zaraženi putnici koji su u ove zemlje došli iz Nigerije (Al Jazeera)

Ministarstvo zdravlja Srbije saopćilo je da je naložilo mjere pojačanog nadzora na graničnim prelazima te zemlje uslijed pojave prvih slučajeva takozvanih “majmunskih boginja” (Monkeypox) u zemljama zapadne Evrope.

Ministarstvo zdravlja formiralo je i posebnu Radnu grupu za praćenje i kontrolu ovog oboljenja.

Slučajevi oboljevanja od “majmunskih boginja”, virusnog oboljenja za koje trenutno ne postoji vakcina, do sada su potvrđeni u Velikoj Britaniji.

Virus prenose životinje

Virusom su zaraženi putnici koji su u ove zemlje došli iz Nigerije.

“Majmunske boginje” su rijetka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u centralnoj i zapadnoj Africi.

Virus na čovjeka prenose različite životinjske vrste u Africi, konzumiranjem mesa ili kontaktom.

Prenos sa čovjeka na čovjeka je rijedak, ali ne i nemoguć, uslijed bliskog kontakta sa kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tokom dužeg kontakta lice u lice.

Ministarstvo zdravlja, Instituti za javno zdravlje, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove i organi, sprovest će sve neophodne mjere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave ovog oboljenja u Srbiji, navdeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Dvanaest žrtava malih boginja u Srbiji od početka aktuelne epidemije. Prema posljednjim podacima, od tog virusa oboljelo je gotovo 4.000 osoba. Među njima su i oni iz generacija koje nisu primale vakcine, ali i neki koji su primili samo jednu dozu. Zbog toga, sve više odraslih provjerava da li su imuni na male boginje. Ima […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO