Hrvatska predsjednica pjevala Thompsonovu pjesmu

Hrvatska predsjednica nije znala riječi cijele pjesme, pa je tekst morala da čita sa mobilnog telefona (EPA)
Hrvatska predsjednica nije znala riječi cijele pjesme, pa je tekst morala da čita sa mobilnog telefona (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslije mise u New Yorku zapjevala je pjesmu “Lijepa li si”, Marka Perkovića Thompsona, koji je na svojim koncertima i pjesmama veliča ustaštvo. 

Kitarović boravi u New Yorku, gdje će ove sedmice učestvovati na zasjedanju Genralne skupštine UN-a.

Boravak u SAD započela je misom i druženjem s hrvatskom zajednicom u New Yorku, a nije propustila priliku da zapjeva Thompsonovu “Lijepa li si”, prenijeli su hrvatski mediji.

“Važno je zahvaliti svima koji su sve ove godine svoje strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu”, napisala je Kitarović na svom Facebook profilu.

Hrvatska predsjednica i prije je znala izjavljivati kako voli Thompsonove pjesme, a nije joj prvi put ni da pjeva Thompsona. Isto je radila i na vojnom hodočašću u Lourdesu. Predsjednica je izjavljivala kako su “neke Thompsonove pjesme dobre za zajedništvo”, a da sporne pjesme tog pjevača nije čula, piše index. 

Thompson je omiljeni pjevač hrvatske (ekstremne) desnice i samim time je polarizirajuća figura u ionako duboko podijeljenom hrvatskom društvu.

Da je Thompson itekako problematičan i izvan granica Hrvatske, pokazuje i podatak da su mu u zadnjih par godina zabranjeni nastupi u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, ali i Sloveniji.

Konzervativni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung Thompsona je opisao kao “desnoradikalnog ljigavca i glorifikatora fašizma”, dodavši kako je njegova pojava pokvarila dotad veseo doček fudbalera. 

I ugledni Financial Times piše kako je Hrvatska postigla autogol pozivanjem Thompsona na doček reprezentacije.

“Perković, kojeg Thompson nazivaju po automatskom oružju, nacionalistički je pjevač koji je o genocidu i konclogorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad su Hrvatskom vladali fašisti, pjevao pozitivno. On je postao popularan kad je Jugoslavija kliznula u rat 1990-ih, a njegova prva pjesma bila je o zaštiti svog sela”, piše Financial Times

U stranim su medijima u posljednjih sedmica dana osvanuli deseci članaka u kojima se problematizira nastup Thompsona na najvećem javnom okupljanju u historiji nezavisne Hrvatske.

“U pjesmi “Lijepa li si” jedan od stihova je “Herceg-Bosno, srce ponosno.” Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. studenog 1991. godine, a 28. kolovoza 1993. proglasili su je republikom. Hrvatska je tijekom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996., financirala i organizirala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen predsjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i nekoliko kadrova u spotu “Lijepa li si”. Zbog zločina počinjenih na području “Herceg-Bosne” prošle su godine, između ostalih, pravomoćno osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) te bivši ministar obrane Bruno Stojić (20 godina zatvora)”, podsjeća Index u svome članku. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO