Ambasador SAD u Prištini: Nećemo prihvatiti bilo kakvo rješenje

Delawie kaže da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet (Twitter/Ambasada SAD u Prištini)
Delawie kaže da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet (Twitter/Ambasada SAD u Prištini)

Odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delawie izjavio je da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet i da njegova zemlja neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto.

U intervjuu za Koha ditore, Delawie je rekao da njegova vlada neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje nema demokratski legitimitet, odnosno sve što eventualno bude dogovoreno u Briselu.

“Mislim da je stvar Skupštine (Kosova) da obezbedi demokratski legitimitet. Skupština, na žalost, nije bila u stanju da obezbedi 61 glas za sve što se odnosilo na dijalog”, kazao je Delawie.

On je dodao da rešenje treba da bude održivo i prihvaćeno od građana obe strane, to jest da doprinese stabilnosti regiona.

Nije pravo vrijeme za transformaciju BSK

“Mi nismo rekli da ćemo prihvatiti bilo kakvo rešenje… Mi smo rekli da ćemo razmotriti ponuđena rešenja i da ćemo izraziti naša uznemirenja, ako ih bude”, kazao je Delawie.

Govoreći o najavama i zakonima koji se odnose na transformaciju Bezbednosnih snaga (BSK) u Oružane snage Kosova, Delawie je rekao kako niko nije davao veću podršku BSK od SAD, ali i dodao da nije bilo pogođeno pravo vreme kada je to objavljeno.

“Mislim da je sada značajno da lideri Kosova nastave da rade sa narodom i zajednicama i da objasne šta je to (što se predlaže)”, kazao je američki ambasador.

On je dodao da je najvažnije da se manjinskim zajednicama jasno stavi do znanja da će te snage braniti sve, uključujući i manjinske zajednice.

Takođe je zatražio da povodom pitanja BSK bude daleko više konsultacija sa NATO.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO