Potpisan sporazum o autoputu Beograd – Sarajevo, gradnja počinje 2019.

Izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo je projekat važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region, saglasili su se danas ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, javlja agencija Anadolija.

Nakon potpisivanja okvirnog sporazuma između Vlade Srbije i turske kompanije Tasyapi o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, koji obuhvata i projekat izgradnje autoputa Beograd -Sarajevo, ministrica Mihajlović je objasnila da će iz danas potpisanog sporazuma proizići ugovori o tri infrastrukturna projekta.

„Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar – Tutin. Verujem da ćemo za šest meseci imati građevinare na ovom putu, koji će nas koštati najmanje 20 miliona evra, a deonica je duga 22,5 kilometra“, navela je Mihajlović, koja je kao sljedeće navela ugovore za dvije rute izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo.

Vrijednost 830 miliona eura

Prva, od Požege do Kotromana, dugačka je 61 kilometar, a procijenjena vrijednost je 830 miliona eura, dok je druga dugačka 17,5 kilometara na relaciji Kuzmin – Sremska Rača procijenjene vrijednosti 210 miliona evra.

„Kada saberete, mi govorimo o iznosu od milijardu i 50 miliona evra samo sa srpske strane autoputa i zato je današnji dan važan, jer smo kroz ovaj okvirni sporazum vrlo blizu dogovora o potpisivanju ugovora, a u međuvremenu turska kompanija kreće da radi na projektnoj dokumentaciji“, rekla je Mihajlović.

Kako je najavila, od šest do osam meseci će biti potrebno da se dokumentacija završi, te da se može očekivati da deonica auto-puta kroz Srbiju bude gotova ili krajem sljedeće ili početkom 2020. godine.

„Ovo je projekat važan, ne samo za Srbiju, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region. Srbija ima svoj strateški interes da se poveže sa svim zemljama u okruženju, što znači da ćemo kao region biti stabilni, ne samo politički, već i ekonomski i infrastrukturno, a to sigurno znači bolji život za građane u regionu“, dodala je Mihajlović.

Ona je pojasnila da će se dionica autoputa finansirati jednim dijelom iz budžeta Srbije, a drugim iz turskog kredita.

Upitana šta se dešava sa mostom Bratunac – Ljubovija, ministrica je izrazila uvjerenje da će nakon izbora u BiH biti sve završeno, te da će sljedeće godine u trećem kvartalu „svi imati priliku da prođu automobilima preko tog mosta“.

Projekat života

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko takođe je rekao da će tender za most biti u narednih 15 dana, te da će sa time “u potpunosti biti zaokružena ta priča”.

Ministar Jusko je naveo da je više puta istakao da je auto-put Beograd – Sarajevo projekat života, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da taj koridor spaja nekoliko industrijskih zona u BiH koje u ovom trenutku imaju jako lošu, katastrofalnu, povezanost.

Kako je ocijenio, bio bi luksuz da se jedan ovakav projekat dovede u pitanje.

„Ovo je timski rad sve tri zemlje. Apsolutno sam uvjeren da će prije ili kasnije radovi krenuti i u BiH i da nećemo kasniti za Srbijom“, kazao je Jusko.

Predsjednik turske kompanije Tasyapi Emrullah Turanli rekao je da se uskoro kreće s projektima u Srbiji, kojoj će biti na raspolaganju svih 10.000 rasnika kompanije, te da se nada da će isto moći da se uradi i sa BiH, “ukoliko to BiH dozvoli”.

Izvor: Al Jazeera i agencije