Đukanović: ‘Normalno’ je što nema pomaka u istrazi o napadu na novinarku

Prema najvećem datumu iz slavne crnogorske istorije uvijek se odnosimo jednako, s poštovanjem i ponosom, poručio je Milo Đukanović (Arhiva)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je u četvrtak da “nije poželjno”, ali da je “normalno” to što pet mjeseci nema napretka u istrazi napada na istraživačku novinarku podgoričkih Vijesti Oliveru Lakić.

“Mogli bismo se malo osvrnuti i na ono što su upravo iskustva zemalja Evropske unije, koje su, kao što znate, bile predmet ozbiljne pažnje ukupne evropske javnosti, pa im zbog toga niko ne prijeti da će izgubiti status članica EU-a”, kazao je on, prenosi Beta.

Po njegovim riječima, brzo rješavanje slučaja je poželjno i to bi bila ozbiljna potvrda da je Crna Gora spremna uhvatiti se ukoštac s takvim izazovima.

‘Želje nisu u skladu s realnosti’

“Ono što moramo da primijetimo je da se crnogorske državne institucije bezbjedonosnog, tužilačkog i sudskog sistema veoma ozbiljno nose sa tim problemom”, ocijenio je Đukanović.

On je rekao da pokušaj ubistva Olivere Lakić ne odgovara onima koji su na vlasti i dodao da želje da se dođe do naručioca i izvršioca napada na novinarku nisu u skladu “sa onim što su realne sposobnosti državnog aparata”.

“To nas, naravno, dodatno stimuliše da uradimo sve da pokušamo da dođemo i do naručioca, i do neposrednog izvršioca tog nečasnog akta, ali kao što znamo, ni u Crnoj Gori, ni u mnogo razvijenijim državama članicama EU-a te želje nisu uvijek u skladu sa onim što su realne sposobnosti državnog aparata#, kazao je on.

Novinarka Vijesti ranjenja je u nogu početkom maja ove godine ispred ulaza zgrade u Podgorici u kojoj stanuje.

To je bio drugi napad na tu novinarku koja istražuje sumnje u organizirani kriminal.

Upozorenje Johannesa Hahna

Ona je brutalno pretučena prije šest godina, također ispred stana, a za taj napad je osuđena jedna osoba.

U istrazi novijeg, drugog napada do sada nema pomaka.

O ovoj temi prije dva dana je komentirao i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, koji je upozorio Crnu Goru da, ako ne bude napretka u istrazi napada, može izgubiti epitet lidera u regiji po pitanju evropskih integracija.

Izvor: Agencije