Grabar-Kitarović i Pahor razgovarali o arbitražnom sporu

Pravna služba Evropske komisije je 18. maja ocijenila da je arbitražna odluka obavezujuća (EPA)
Pravna služba Evropske komisije je 18. maja ocijenila da je arbitražna odluka obavezujuća (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski šef države Borut Pahor sastali su se u utorak u Bukureštu i razgovarali o problema vezanih uz arbitražni spor o čijem rješenju dvije zemlje i dalje imaju suprostavljene stavove.

Pahor je o tome odvojeno razgovarao i s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, i to zbog pisanja njemačkog Speigela, koji je tokom vikenda prenio da je pravna služba EK-a u dokumentu od 18. maja ocijenila da je arbitražna odluka obavezujuća, ali se Juncker, bez obzira na to, nije želio uključiti u rješavanje sukoba oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske. 

Pahor je kasnije kazao da sve tri strane i dalje ustrajavaju u svojim stavovima, kaže se u saprćenju iz njegovog ureda. 

Hrvatska Vlada objavila je prije tri dana kako smatra da je EK ispravno odlučila ne miješati se u bilateralni granični spor Hrvatske i Slovenije.

Dijalog jedini put za rješenje

“Pahor je i Junckeru i hrvatskoj predsjednici prenio da je dijalog jedini put kojim se do provedbe arbitražne presude može doći na miran način”, kaže se u saopćenju iz Ljubljane.

Prema saopćenju iz Pahorovog ureda, on smatra da je objava u Spiegelu svakako važna i osnažila je stavove Slovenije i slovensko insistiranje da se odluke sudova treba poštivati.

“To daje u ruke novi instrument Sloveniji u nastojanju da zadrži brojne saveznike koji  tvrde da odluku arbitražnog vijeća u cijelosti treba ispoštovati”, kaže Pahor.

Sastanak Grabar-Kitarović i Pahora potvrdio je i izvor iz ureda predsjednika Hrvatske.

“S obzirom na to da oni nemaju izvršne ovlasti po tom pitanju, oni podupiru napore vlada da u dijalogu riješe to pitanje”, rekao je izvor iz ureda hrvatske predsjednice, referirajući se na razgovore Grabar-Kitarović i Pahora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO