Veseli: Vučić se trebao izviniti za zločine Miloševićeve vlasti

Kadri Veseli tvrdi da njegova izjava o 'Kosovu do Niša' ima historijsko uporište (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosov Kadri Veseli ponovio je potrebu međusobnog priznanja Kosova i Srbije, ali i članstva Kosova u Ujedinjenim narodima, uz poštovanje teritorijalnog integriteta.

On je u intervjuu za portal Telegraf ustvrdio kako njegova izjava o “Kosovu do Niša” ima povijesno uporište.

No, izbjegao je odgovoriti hoće li podržati dogovor o korekciji granice sa Srbijom, ukoliko SAD to zatraži, već je samo rekao da će Skupština na čijem je na čelu odlučiti o, kako je rekao, bilo kojem predloženom sporazumu Srbije i Kosova.

Dodao je kako je ponosan što Kosovo ima jaku vezu sa SAD-om, kao i da će naporno raditi da Kosovo postane najbliži američki saveznik na Balkanu.

‘Mitrovica je srce Kosova’

Konačan sporazum sa Srbijom Veseli vidi kao “pravno-obvezujući sporazum između dvije nezavisne države”, koji će, kako kaže, “rezultirati uzajamnim priznavanjem i osigurati osnove za dugotrajan mir između dvije države”.

Za njega je “podijeljeni grad Mitrovica srce Kosova”, uz napomenu kako mu je žao što, nakon svega na Balkanu, čuje da “još uvijek postoje mnogi koji silu vide kao jedini način da se postigne politički cilj”.

Na konstataciju novinara Telegrafa da mu nisu nepoznate prijetnje, poput one da se “Albanci neće zaustaviti do Niša”, Veseli kaže da ta izjava ima “povijesni kontekst”, zapisan u knjigama objavljenim u Srbiji.

“Bio sam vrlo jasan u izjavi da Kosovari žele mir i prosperitet. Ali, nitko ne treba misliti o povratku na Kosovo da ubija nevine ljude, civile, a da se ne uzme u obzir naš odgovor. Ako sukob ponovno počne, ako netko pokuša ponovno potaknuti sukob, on se ne bi zaustavio samo s Kosovom i Kosovo ne bi bilo jedino bojno polje”, naveo je Veseli.

Ponosan što je jedan od osnivača OVK-a 

Na upit kako poslije takvih izjava Srbi na Kosovu mogu vjerovati da će biti sigurni i slobodno živjeti, Veseli je odgovorio da srpska zajednica na Kosovu “živi sigurno i slobodno u svojoj državi i uživa najviše standarde zaštite manjina koji se mogu naći u Europi”.

Ponosan je i na to što je “jedan od osnivača [bivše] OVK-a [Oslobodilačka vojska Kosova]”, a svaku sumnju ili optužbu na Specijalnom sudu za ratne zločine namjerava razjasniti preko pravosudnog sustava Kosova.

“Srbija je ta koja bi trebala razmišljati o svojoj budućnosti, zajedno s onim što su uradili nevinim civilima tokom devedesetih, pod vodstvom Slobodana Miloševića. Barem radi vlastite budućnosti, Srbija bi se trebala ispričati zbog zločina počinjenih na Kosovu. Pravosuđe će raditi i učiniti da se svi oni koji su počinili zločine na Kosovu suoče s pravdom”, najavio je Veseli.

Po njegovim riječima, “Vučić se u Mitrovici trebao ispričati zbog zločina koje su počinili Srbi za vrijeme Miloševićeve vlasti, a ne da drži emotivan govor ispunjen pozivom na nastavak mržnje”.

‘Srbija investira u paralelne institucije’

Investicije Srbije, koje je najavio Vučić, tumači kao investicije “u naizgled paralelne institucije”, koje su, kako kaže, “često piramide organiziranog financijskog kriminala, koji se zatim vraća u Srbiju, gdje su srbijanski političari u Beogradu stalno uključeni, bez obzira tko je na vlasti”.

Nije jasno odgovorio na pitanje je li Vučićev posjet pokazao da je na Kosovu došlo do razgraničenja na terenu, s obzirom na to koje je općine posjetio.

O povezivanju njegovog imena s Oliverom Ivanovićem, jednim od lidera Srba na Kosovu koji je ubijen prije osam mjeseci, Veseli kaže da je riječ “o manipulacijama i etiketiranjima”.

Tvrdi da su sve istrage do sada pokazale da “svi putevi sumnje vode u Srbiju”.

Izvor: Agencije