Mogherini danas u posjeti Makedoniji

Tokom posjete predviđena je konferencija za novinare Federice Mogherini i Zorana Zaeva (EPA)

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini otputovat će u četvrtak u Skoplje, gdje će s makedonskim zvaničnicima razgovarati o budućim odnosima i perspektivi pristupanja te države EU, saopćila je Evropska služba za vanjske poslove – EEAS.

Visoka predstavnica će tokom posjete Skoplju pozdraviti historijski dogovor o pitanju imena postignut u junu, a čijem je potpisivanju prisustvovala na Prespanskom jezeru, navode u Briselu, prenosi Tanjug.

Sastanak s čelnicima

“EU također podržava zemlju, u skladu s pojačanim EU angažmanom na zapadnom Balkanu, naznačenim u strategiji proširenja, kao i u skladu s datim obećanjima tokom samita EU – zapadni Balkan u Sofiji”, piše u zvaničnoj najavi posjete koju je izdala EEAS.

U saopćenju se dodaje da će se Mogherini ovom prilikom sastati s predsjednikom Makedonije Gjorgem Ivanovim, premijerom Zoranom Zaevim te s liderom opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Tokom posjete predviđena je konferencija za novinare Mogherini i Zaeva.

Izvor: Agencije


Povezane

Makedonski premijer Zoran Zaev ocijenio je da se najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE opredijelila za bojkot referenduma o promjeni imena, koji će biti održan 30. septembra. Tako tumači stav te stranke, koja je sinoć pozvala građane da sami odluče o tome kako će glasati na predstojećem referendumu o promjeni imena države. Za njih je neprihvatljiv dogovor […]

Published On 12 Sep 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO