Maas: Zapadnom Balkanu ponuditi istinsku evropsku perspektivu

Maas: Odgovor na 'Amerika na prvom mjestu', 'Rusija prva' ili 'Kina prva' nije 'Evropa na prvom mjestu' nego 'ujedinjena Evropa' (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je kako je važno da Evropska unija ostane dosljedna i pouzdana i da državama Zapadnog Balkana ponudi istinsku evropsku perspektivu pošto će se u suprotnom okrenuti drugim državama koje su za to spremne, a koje ne dijele vrijednosti EU-a.

U govoru u njemačkom Parlamentu, koji je danas objavilo Ministarstvo vanjskih poslova, Maas je ocijenio kako je važno da jedan od najviših prioriteta, ne samo u vanjskoj već i u evropskoj politici, bude izgradnja snažne i suverene Evrope.

„Odgovor na ‘Amerika na prvom mjestu’, ‘Rusija prva’ ili ‘Kina prva’ nije ‘Evropa na prvom mjestu’ nego ‘ujedinjena Evropa'“, rekao je Maas na jučerašnjoj sjednici posvećenoj budžetu.

Snovi od prije 28 godina

Maas je rekao kako je u evropskoj vanjskoj politici aktuelno pitanje kako će se stvari dalje razvijati na Zapadnom Balkanu, te kako se slaže sa tim da države regije trebaju stvoriti preduvjete za evropsku perspektivu i pristupne pregovore.

„Podjednako je, međutim, važno da mi tim državama ponudimo evropsku perspektivu, i to pouzdanu, pošto će se u suprotnom okrenuti drugim zemljama koje su već spremne, poput Kine, i koje ne dijele vrijednosti koje imamo mi i Evropska unija“, rekao je njemački šef diplomatije.

„Zato je važno da ostanemo dosljedni i pouzdani i prema zemljama Zapadnog Balkana“, dodao je on.

Podsjetivši kako je prije 28 godina u Moskvi potpisan sporazum dva-plus-četiri koji je bio preduvjet za ujedinjenje Njemačke, Maas je rekao kako su tada mnogi sanjali o eri bez ratova i istinski ujedinjenim narodima.

Pukotine se ne smiju podcijeniti

„Nažalost, dogodilo se drugačije. To danas znamo. Svi znamo vanjskopolitičke teme: Nesigurnost u transatlantskim odnosima, interesima vođena ekspanzija Kine, aneksija Krima suprotno međunarodnom pravu, krize koje okružuju Evropu, Sirija, Jemen, Iran, Gaza, pa i pukotine, a ne smije ih se podcijeniti, unutar Evropske unije“, rekao je Maas.

Prema riječima njemačkog ministra, ne smije se dozvoliti da nacionalisti i populisti u Njemačkoj i Evropi proglašavaju EU za prijetnju, već je potrebno, možda i više nego u prošlosti, pokazati kako je upravo ona preduvjet za rješavanje problema.

„Za sve izazove sa kojima se suočavamo – ekonomske, društvene, ekološke i klimatske izazove i pitanje migracija – važi: Niko u Evropi neće biti u stanju da na ta pitanja još odgovori nacionalno, već je potrebno evropsko rješenje. U raspravi o tome šta je njemački interes, u takvoj situaciji se mora doći do zaključka da njemački interes ima ime i da ono glasi Evropa“, rekao je Maas.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO