Thaci: Preševska dolina odlučna da pristupi Kosovu

Nakon Hashima Thacija, s predsjednicima tri opštine sa juga Srbije razgovarao je Isa Mustafa (Twitter)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci objavio je da su “lideri Preševske doline odlučni da pristupe Kosovu”.

Potvrdio je to, prenose kosovski mediji, nakon sastanka koji je s čelnicima albanske zajednice na jugu Srbije imao u Prištini.

“Veliko zadovoljstvo zbog susreta sa svim liderima albanske zajednice u Preševskoj dolini. Primijetio sam njihovu odlučnost u traženju zanemarenih prava, uključujući pravo na pristupanje Kosovu putem međusobno dogovorenog procesa korekcije granice u okviru dijaloga između Kosova i Srbije”, napisao je Thaci na Twitteru.

Prema njegovim riječima, šanse za postizanje konačnog sporazuma ss Srbijom su “minimalne i gotovo nemoguće, ali vrijedi pokušati”.

Radio-teklevizija Kosova na srpskom jeziku prenijela je Thacijeve riječi po kojima je čelnicima Albanaca s juga Srbije, “koji bi željeli biti dio Kosova”, rekao da im “ne može ništa obećati”.

“Radit ćemo na tome, a za to je potrebno jedinstvo na Kosovu i u Preševskoj dolini”, naveo je Thaci na konferenciji za novinare.

Još je dodao kako “neće biti podjele ili razmjene teritorije”, prenosi Tanjug.

Mustafa: Rizik od otvaranja teme o kosovskoj državnosti

U međuvremenu se oglasio i čelnik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Isa Mustafa, poručivši predstavnicima tri opštine s juga Srbije da je “priča o razgraničenju sa Srbijom otvaranje pitanja teritorijalnog integriteta Kosova”, ali i rizik od otvaranja teme o kosovskoj državnosti.

On je na Facebooku napisao da je zabrinut za položaj Albanaca u tri opštine, no i upozorio da je “otvaranje pitanja teritorijalnog integriteta ne samo u sukobu s Ustavom Kosova i Deklaracijom o nezavisnosti, već i riskira vraćanje pitanja državnosti Kosova na pregovarački stol”.

I on se sastao s predstavnicima Bujanovca, Preševa i Medveđe u Prištini te je potom na Facebooku upozorio kako “Beograd u ovom trenutku ne priznaje ni postojeće granice Kosova”.

Oglasio se i šef zastupničkog kluba Mustafine stranke u Skupštini Kosova Avdullah Hoti, rekavši da je “zahtjev za priključenje Kosovu protuustavan”.

“Uz dužno poštovanje prema Albancima iz [Preševske] doline, takva rezolucija je protuustavna”, naveo je on, a prenio portal Insajderi.

Upozorio je kako njegova stranka “neće glasati za tako nešto” u parlamentu, osim ako ne bude postojala volja za “promjenu Ustava Kosova”.

Izvor: Agencije