Senator Johnson posjetio Prištinu, stiže u Beograd

Rion Johnson se i u februaru ove godine sastao s Aleksandrom Vučićem (EPA)

Američki senator Ron Johnson stiže u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Johnson je američki zvaničnik čijoj se pomoći u novoj fazi dijaloga Srbije i Kosova nadaju obe strane, a jedan od glavnih razloga za to je njegova odanost i bliskost predsedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Johnson je član Spoljnopolitičkog odbora Senata i predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsedavajući je i senatskog Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.

Dva susreta s Vučićem

Važi za jednog od ključnih Trumpovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije, zbog čega njegov očekivani dolazak u Beograd prate i medijske špekulacije da nosi poruku da će predsednik SAD-a podržati, a možda i doći u Srbiju da finalizira eventualni dogovor Srba i Albanaca.

Ovo neće biti njegova prva poseta Brogradu, pošto se u februaru 2018. godine već sastao sa Vučićem.

Od Johnsona je Vučić tada zatražio da pomogne u stabilizaciji regiona tako što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompromis.

Prethodni susret Vučića i Johnsona u Beogradu desio se krajem avgusta 2017. godine.

Američki senator tada je izjavio da se nada da će Vučić i Srbija da se suprotstave pokušajima da se da diplomatski imunitet Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, dok je Vučić poručio da Srbija donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

Thaci: Sporazum uz saglasnost SAD-a i EU-a

Johnson je i ranije davao izjave vezane za ruski uticaj na Balkanu, koji smatra opasnim.

Američki senator prethodno je posetio Prištinu, gde je razgovarao sa predsednikom i premijerom Kosova, Hashimom Thacijem i Ramushom Haradinajem.

Nakon susreta sa Thacijem, Johnson je, kako je objavljeno na sajtu predsednika Kosova, rekao da SAD podržava “sve napore za stabilan mir u regionu”.

Tom prilikom Thaci je kazao da radi na postizanju sporazuma koji će imati pozitivne efekte na region, ali da će se teško postići.

Kako je rekao, ukoliko do njega i dođe, mora se postići u punoj saglasnosti SAD-a i Evropske unije.

‘Građani će dati posljednju riječ’

“Istražujemo sve mogućnosti za postizanje sporazuma”, kazao je Tači i ponovio da će građani biti ti “koji će dati poslednju reč o sporazumu”.

Haradinaj je vest o susretu sa Johnsonom objavio na svom Facebook profilu, uz tvrdnju da je Kosovo zainteresovano za postizanje optimalnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom.

“Međusobno priznavanje odblokiraće naš evroatlantski put i u funkciji je mira i stabilnosti u regionu”, napisao je Haradinaj.

Izvor: Agencije