Pahor: Odluka Evropske komisije loša poruka Zapadnom Balkanu

Borut Pahor, Slovenija, Predsjednik
Pahor je neke evropske lidere optužio da drže stranu Hrvatskoj koja ne poštuje arbitražnu presudu nego nudi ponovne bilateralne razgovore (EPA)

Slovenski predsjednik Borut Pahor istaknuo je u ponedjeljak kako odluka Europske komisije (EK) da se ne miješa u pitanje arbitraže između Hrvatske i Slovenije šalje negativnu poruku zemljama Zapadnog Balkana koje se žele pridružiti Europskoj uniji.

Govoreći nakon slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i premijera na odlasku Mire Cerara, Pahor je u govoru na uvodu Bledskog strateškog foruma, na kojem su sudjelovali i glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier, povjerenica EK Violeta Bulc, nekoliko ministara vanjskih poslova i predstavnici europskih političkih i ekonomskih organizacija, naglasio kako se za razliku od prethodnih govornika mora osvrnuti na “osjetljivo pitanje” proširenja EU-a na jugoistok Europe.

Izrazio je nezadovoljstvo odlukom Europske komisije da se ne miješa u bilateralni spor Hrvatske i Slovenije.

‘Čemu bilateralni dogovori ako se ne moraju poštivati’

EK je u lipnju ove godine odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora i ne očitovati o slovenskom podnesku kojim Ljubljana tvrdi da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke krši pravo Europske unije. Izvršno tijelo EU-a tad je reklo da dvije članice trebaju naći rješenje u prijateljskom duhu.

Slovenija je u ožujku pisala Komisiji s prijedlogom kasnije pokrenute tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, nadajući se da će je imati na svojoj strani.

Pahor je na Bledu istaknuo kako Komisija svojim stavom prema odluci arbitražnog suda nije prepoznala da šalje negativnu poruku zemljama Zapadnog Balkana, koje će za ulazak u EU trebati riješiti brojna bilateralna pitanja. 

“Zašto bi države postizale bilateralne dogovore o otvorenim pitanjima ako ih ne moraju poštivati?”, upitao je Pahor, kako prenosi Hina.

Pahor je u govoru rekao kako je Europska unija u zastoju. 

Pahor: Zastoj EU-a

“Ne kažem da je u krizi, mislim da bi to bilo strogo, no mislim da postoji mnogo argumenata da je riječ o zastoju”. 

No, upozorava slovenski čelnik, to ne znači da na mjestu stoje i oni koji nisu za daljnje jačanje Europske unije, jer se vidi sve veći povratak nacionalnim politikama.

Oni koji su proeuropski nastrojeni nemaju jasnu viziju budućnosti, a ukoliko se ona ne stvori zastoj će prerasti u nazadovanje, smatra Pahor i zaključuje kako bi se prevladavanje nacionalne nad europskom politikom, što se još nije dogodilo, moglo pretvoriti u krizu. 

Slovenski predsjednik tvrdi kako se takva oslabljena Unija neće moći proširiti na zapadni Balkan te je rekao kako je potrebno poduzeti neku vrstu političkog rizika, predloživši nešto poput referenduma o nekom pitanju kojim bi se pokazalo da većina članica i dalje podržava EU.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada