Vlada Srbije preuzela niški aerodrom, direktor podnio ostavku

Ugovor o preuzimanju potpisali su potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović (Al Jazeera)

Vlada Srbije i službeno je preuzela vlasništvo i upravljanje nad Aerodromom “Konstantin Veliki” u Nišu, a njegov direktor Vladica Đurđanović podnio je neopozivu ostavku na tu dužnost.

Ugovor o prijenosu potpisali su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i potpredsjednica Vlade Srbije, ujedno i ministrica prometa Zorana Mihajlović.

Ona je tom prilikom rekla da se tim činom omogućava normalno funkcioniranje aerodroma i osiguravaju sredstva za investicije.

Skupština Niša takvu odluku izglasala je krajem lipnja.

Odluci je prethodilo nekoliko prosvjeda građana koji smatraju da je cilj ograničavanje daljnjeg rasta broja putnika iz Niša.

Direktor se povlači jer ne želi da ‘učestvuje u onome što slijedi’

Podnoseći ostavku, Đurđanović je istaknuo kako će, nakon predaje državi niškog aerodroma, “vrlo brzo biti promenjen dosadašnji model poslovanja i vraćen 10 godina unazad, iako je u potpunosti u skladu sa trendovima u vazduhoplovnoj industriji”.

“U tim uslovima ne preostaje mi ništa drugo nego da se, i pored vanserijskih rezultata, povučem i ne učestvujem u onome što sledi. Potpuno je iracionalno da preduzeće koje je jedva stalo na noge posle 30 godina postojanja, napušta dokazano uspešni model i prelazi na državne subvencije”, naveo je Đurđanović.

Podsjetio je i da su gradske vlasti Niša prije više od dva mjeseca donijele odluku o njegovoj smjeni ali da taj predlog nije stigao Skupštini na izjašnjavanje zbog “očigledno protivzakonitog osnova po kome je predlog i usvojen”.

Izvor: Al Jazeera i agencije