Croatia Airlines pozvao na povratak u kolektivne pregovore

Uprava Croatia Airlinesa pozdravila je u četvrtak odluku Županijskog suda u Zagrebu koji je nezakonitim proglasio štrajk koji je bio najavio sindikat ORCA te još jednom pozvala socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore.

“Uprava Croatia Airlinesa pozdravlja odluku Županijskog suda u Zagrebu koja, na vrhuncu turističke sezone, kompaniji i dalje omogućava obavljanje redovnog, odnosno planiranog reda letenja, a putnicima dolazak u željena odredišta”, navodi se u saopćenju Croatia Airlinesa.

“Uprava tvrtke još jednom i bez zadrške poziva socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore, uz uvjerenje da se razumnim ponašanjem i dijalogom može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje na dobrobit svih zaposlenika i Croatia Airlinesa u budućnosti”, ističe se u saopćenju.

Iz kompanije podsjećaju da je Županijski sud u Zagrebu u četvrtak donio odluku kojom se štrajk u Croatia Airlinesu, koji je najavio sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa), proglašava nezakonitim, a sud je sindikatu ORCA zabranio i organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. augusta.

Privremena mjera zabrane

Prije dva dana, Županijski sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru zabrane štrajka, koja i dalje ostaje na snazi nakon današnje odluke suda o nezakonitosti najavljenog štrajka, navodi se u saopćenju.

Županijski sud u Zagrebu je u obrazloženju odluke o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu istaknuo da sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije