Thaci: Korekcija granica znači pripajanje Preševske doline Kosovu

Haradinaj i Thaci različito o mijenjanju granica Kosova (EPA)

Predsednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da neće biti podele Kosova niti autonomije za Srbe.

Na konferenciji za medije kosovski predsednik je rekao da je pod korigovanjem granica podrazumevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podele Kosova, niti autonomije za kosovske Srbe.

“Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredeljen da postignemo sporazum i nakon zahteva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahteva (Preševske) doline. To podrazumeva ne podeli Kosova, ne autonomiji za Srbe”, kazao je Thaci.

Po njegovim rečima, korekcija granica podrazumeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Thaci se zahvalio bezbednosnim strukturama Kosova za, kako je rekao, zalaganje za prevazilaženje bilo čega neočekivanog krajem prošle nedelje.

Haradinaj: Granice se pomjeraju ratom

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obaveze u odnosu na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom “uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela”.

Ocenivši da je dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazuma glavna tema, Thaci je rekao da je to težak proces, ali i neophodan.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da se granice ne pomeraju rečima, već jedino ratom.

“Današnja realnost je epilog ratova. Otvaranje teme granica je za mene neprihvatljivo”, rekao je Haradinaj u Valoni u Albanija gde je u službenoj poseti, a prenosi Koha.net.

On je rekao da Beograd ima jednu retoriku, Priština drugu, “ali da se granice ne pomeraju rečima”.

Ramush Haradinaj je u utorak na konferenciji za novinare nakon zasedanja vlade, na pitanje da prokomentariše izjave predsednika Kosova Hashima Thacija o korekciji granice između Kosova i Srbije rekao, da su “granice Kosova uspostavljene ratom, i da samo rat može da ih pomeri”.

“Ko misli da se granice drugačije menjaju, taj greši”, kazao je Haradinaj.

On je dodao da ono što je “preostalo izmedju Kosova i Srbije jeste recipročno priznanje unutar aktuelnih granica”.

Izvor: Agencije