Haradinaj: Kosovu i Srbiji preostalo je obostrano priznanje

Haradinaj je kazao da je maštovito misliti da će se Preševo pripojiti Kosovu (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je danas da su granice Kosova uspostavljene ratom i da se samo ratom mogu i promijeniti, javlja Anadolija.

Haradinaj je nakon sjednice Vlade Kosova, obraćajući se novinarima, kazao da je maštovito misliti da će se Preševo pripojiti Kosovu.

“Te granice su uspostavljene u posljednjem ratu Oslobodilačke vojske Kosova i intervencijom NATO-a. To su ratne granice, desetine hiljada ljudi su pod zemljom za te granice. Prilično olako je misliti da se neko igra granicama, ne igra se tom granicom”, kazao je Haradinaj.

Upitan da li podržava predsejdnika Kosova Hashima Thacija da se kroz dijalog izvrši korekcija granica, premijer je istakao da je između Kosova i Srbije preostalo obostrano priznanje, te da je dijalog zbog priznanja Kosova u ovim granicama.

Po njegovom mišljenju, priča o korekciji granice je samo protivretorika retorici Beograda da je Kosovo srce Srbije. Haradinaj je kazao da pomjeranje granica interesuje samo predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Nema lakog rješenja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je službenom Beogradu “rešenje problema Kosova i Metohije neophodno i to što pre – iz više razloga”, napominjući i da “Srbija postizanje rešenja ne vidi kao pobedu, već kao budućnost”.

Na konferenciji za novinare je istaknuo kako Srbiji “rešenje treba da bi ozbedili dugotrajan mir Srba i Albanaca, sigurnost građana, prostor za dalji ekonomski razvoj i popravljanje demografske slike”.

“Nema lakog, jednostavnog, niti bezbolnog rešenja pitanja Kosova i Metohije. Takvo rešenje nikada nisam obećao, niti takvog ima – izuzev za neozbiljne, neodgovorne i površne ljude”, rekao je Vučić.

Ponovio je kako će se “boriti da dobije najviše što može, a da izgubi najmanje što mora”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO