Više od 2.500 migranata prošlo kroz Crnu Goru

Dolazak migranata u Crnu Goru izaziva oprečne reakcije (EPA)
Dolazak migranata u Crnu Goru izaziva oprečne reakcije (EPA)

U Crnoj Gori je ove godine registrirano 2.612 migranata, a crnogorsko-albansku granicu dnevno pređe 20 do 30 izbjeglica, objavila je u nedjelju policija.

U azilantskim centrima trenutno se nalazi 237 osoba s Bliskog Istoka koji namjeravaju nastaviti put prema Zapadnoj Evropi, kažu u policiji, prenosi Hina.

Njihov dolazak u Crnu Goru izaziva oprečne reakcije.

Mještani podgoričkog naselja Konik tražili su da se migranti izmjeste iz njihovog naselja jer strahuju za sigurnost svojih porodica i tvrde da se međusobno obračunavaju.

Nova ruta

“Imali smo više prijava u vezi sa migranatima koji borave u specijalnim smještajnim jedinicama na Koniku i u Spužu. Međutim, te prijave odnosile su se na svađe između njih samih, a ne s mještanima”, navode u policiji.

Nakon što je 2017. godine zatvorena balkanska ruta preko Grčke, Srbije, Hrvatske i Mađarske, otvorena je nova preko Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Mađarska je Podgorici donirala bodljikavu žicu za blokadu granice s Albanijom, no crnogorska vlada smatra da ta mjera trenutno nije nužna, ali ističe da se u slučaju potrebe može primijeniti.

Izvor: Agencije


Povezane

Crna Gora i Albanija na međusobnoj granici ne namjeravaju postavljati ogradu zbog povećanog priljeva izbjeglica i migranata. Vlade tih dviju država, na zajedničkoj sjednici u Skadru, usaglasile su se i da neće graditi ni prihvatne kampove. U obje države, kako je istaknuto, povećan je priljev migranata, ali te brojke nisu alarmantne da bi se obraćali […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO