Kurz putuje u Makedoniju uoči referenduma

Sebastian Kurz se u utorak nalazi u posjeti Prištini (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja do kraja godine predsjedava Evropskom unijom, posjetit će Makedoniju uoči održavanja referenduma o imenu države kojim treba da se riješi spor sa Grčkom.

On će, kako je rečeno agenciji APA, na poziv makedonskog premijera Zorana Zaeva, boraviti u Skoplju 7. septembra.

Kurz je prilikom posjete Zaeva Beču, krajem juna, apelovao na stanovništvo Makedonije da na referendumu glasaju za novo ime ‘Sjeverna Makedonija’.

„Dogovor oko imena države sa Grčkom je odlučujući napredak u procesu približavanja Makedonije EU“, istakao je Kurz. On je naglasio da je postizanje napretka u vezi evropske perspektive jedan od prioriteta austrijskog predsjedavanja EU.

Balkanska ruta

EU nije potpuna bez država Zapadnog Balkana, rekao je Kurz te je najavio da sa Zaevom želi razgovarati o napretku u screening procesu.

Kako je najavljeno u Beču, Kurz namjerava da sa svojim makedonskim kolegom razgovara i o borbi protiv ilegalne migracije, dodajući da je u toj borbi Skoplje važan i odgovoran partner EU, koji je doprinio zatvaranju balkanske rute.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Makedoniji nisu se uspjeli dogovoriti o referendumu o promjeni imena koji bi se trebao održati na jesen.

Published On 24 Jul 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO