BiH: Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u Evropsku uniju

Ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda (Al Jazeera)

Evropska komisija je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za bh. mliječnu industriju, saopćio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko (takozvana  kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko, prenosi agencija Fena.

“Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije“, istakao je Šarović.

Izvoz na tržište Crne Gore

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda.

“BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata“, naveo je on.

Ovim povodom, Šarović je obišao postrojenja mljekare Pađeni u Bileći, koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi.

U narednom periodu mljekara Pađeni ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Agencije